Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zondag 9 februari 2025

9-2-2025

Spierbevangenheid ofwel scheef vliegen bij postduiven.

*Oorzaken, Preventie en Herstel

Spierbevangenheid, ook wel maandagochtendziekte genoemd, is een spierstoornis/ soort van kramp die voorkomt bij duiven na intensieve training, te lang vliegen door angst of wedstrijden, vooral als de spieren nog niet in topconditie zijn. Het treedt vaak op na een rustdag( de dag na de wedstrijd) met weinig beweging, waarbij de duif toch rijk voer krijgt, zoals suikers en vetrijke voeding. Hierdoor ontstaat een ophoping van melkzuur en andere afvalstoffen in de spieren, wat leidt tot stijfheid, pijn en soms ernstige en blijvende niet meer kunnen vliegen.

* Oorzaken en risicofactoren. Inspanning zonder voldoende spieropbouw en training. Te veel zwaar kweek of vliegvoer (suikers/vetten) in verhouding tot de geleverde training in het begin van het seizoen. Onvoldoende rustig opgebouwde training rond het hok. Tekort aan essentiële mineralen zoals magnesium in de voorbereiding op het wedstrijd seizoen.

*Herstel en behandeling

Bij spierbevangenheid C.q. scheefvliegen, niet meer in de broedbak kunnen komen is het belangrijk om de duif rust te geven, de spieren soepel te houden( in een badje met lauwwarm water te masseren) en het dieet aan te passen. Magnesium wordt vaak gebruikt in het herstelproces, omdat het helpt bij spierontspanning en het verminderen van krampen. Daarnaast zijn een goed uitgebalanceerd rantsoen met voldoende vitamines en mineralen essentieel (Olympic Mg mix is de meest complete).

*Voorkomen is beter dan genezen

Om spierbevangenheid te voorkomen, moet het dieet ruim vóór de training en wedstrijden worden aangepast. Dit betekent: Een gebalanceerde voeding met licht verteerbaar voer( Recup van Beyers bijvoorbeeld), matige hoeveelheden suikers en vetten. Voldoende BEUTE Bak en olympic mg mix om spierfunctie te ondersteunen. Een goed en rustig trainingsschema om de spieren op te bouwen en overbelasting te voorkomen. Dus licht voer en de duiven zeker niet te vet. Met de juiste voorbereiding en voeding kan spierbevangenheid c.q. kramp grotendeels worden voorkomen, zodat de duif optimaal kan presteren zonder risico op ernstige spierproblemen.

Terug