Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

DAGBOEK (2)
2-7-2010

De oude duiven wilden gisteravond en vanmorgen gelukkig weer super trainen, ik zag het niet zo zitten voor deze week. Maandag trainden ze slecht, maar ja, dat weet je van te voren, ze zaten zondag nog in de mand. Maar gelukkig zijn ze weer "los". Vanmorgen lag het eerste ei bij de duivinnen, welke dit heeft gedaan weet je natuurlijk niet, maar het zal wel een "thuisblijver" zijn. De duivinnen die nu twee weken op zondag los kwamen leggen geen eitjes!Vanmorgen de jongen naar Staphorst gebracht, het waren er 74 stuks (gister nog 78), dus 4 zijn achter gebleven waarvan 1 de zelfde weer (054 Guus Geluk), die is net gemeld door Peter Onrust uit Steenwijk. Deze 054 gaat niet meer mee, misschien op de natour eerst maar even "thuis voelen" op het hok.Vandaag komen de jongen heel traag, het is warm, zeer helder weer (geen wolkje aan de lucht) en dan weet je het van te voren. Nu 13.15 uur zijn er zo'n 50 terug (de eerste om 11.25 uur). Morgen ga ik ze in de hand beoordelen, dan vallen er nog enkele slachtoffers waarschijnlijk. Duiven die met deze training (vlieg-uren) nog steeds een matige bouw hebben gaan er uit. Die kunnen prima prijs spelen op de Vitesse maar op de dagfond volgend jaar doen ze het toch niet. Dus morgen maar eens door de hand en "voelen", "knijpen", "kneden" en "kijken"

Net de uitslagen via Compuclub weer binnen. Twee duiven hebben nu (in het ACG) 11 prijzen op 11 x zetten, dit zijn Abrose 594 en Missouri's Girl 338. Drie duiven hebben nu 10 prijzen op 11 x zetten, dit zijn Calla, Breanna en Barbie. Vier duiven hebben nu 9 prijzen op 11 x zetten, dit zijn Babette, Ace 98, Arlen en Cadi. Eén duif heeft 8 prijzen op 10 x zetten, dit is Belle. Eén duif heeft 8 prijzen op 11 x zetten, dit is Cassie. En twee duiven hebben 7 prijzen op 10 x zetten, dit zijn Aureole en Adelina. Als ik nu reken vanaf "zwarte Zaterdag 8 Mei", daarna hebben 5 duiven nog 100%, dit zijn Calla met gemiddelde punten van 964,58. Aureole met 940,26 punten gemiddeld, Missouri's Girl met 922,08 gemiddeld, Breanna met 881,02 punten gemiddeld en Ambrose met 821,83 gemiddeld. Dit Compustam programma is een grote hulp bij het uitzoeken van "welke duiven gaan mee". Voor as zaterdag heb ik dus 5 duiven die nog niet gemist hebben na 8 Mei, maar ook als je de afstand van 350 km en verder ingeeft krijg je veel informatie. Op deze afstanden heb ik nog 8 duiven die nog niet gemist hebben dus 100%, maar ook nog 4 met 80% en 4 met 75% prijs. Dus uit deze gegevens haal je de informatie voor as zaterdag.

Donderdag de 24e juni

Het is weer donderdag. de dag van inzetten Sens met 556 km onze 4e NPO Eendaagse Fondvlucht, jaja Urk heeft nu ook 500 km. Maar deze 556 km van as Zaterdag kunnen wel eens loodzwaar gaan worden, ik voorspel een mooie vlucht met echte winnaars maar ook een flink aantal duiven die afhaken. Niet zo zeer door de afstand, maar meer door de wind en het weertype. Veel duiven zullen zaterdag 10 uurtjes moeten vliegen (de eersten niet hoor), en 10 uurtjes is geen kattenpis voor duiven die nu reeds twee keer 3 nachten mand hebben gehad achter elkaar.

Gisteravond vlogen de oude duiven weer heel goed en ook vanmorgen ruim een uur (ik moest ze roepen). De jonge duiven deden er gister lang over, de hele dag kwamen jongen na, zelfs om 22.00 gister nog 1, en ook vanmorgen hing er weer 1 aan de klep. Straks rond 13.00 uur pak ik ze door de handen en de "tegenvallers" gaan er dan gelijk uit. Niet al de duiven worden "geselecteerd" de gekregen duiven van Jouke Rottinè en Hans Eijerkamp & znn laten we allemaal aan de mand over. Ik wil graag met zo'n 50 jongen spelen.

De oude duiven hebben vanmorgen nog een badje gehad, althans de gelegenheid tot..maar ze wilden niet (te warm denk ik hahaha, of het water te koud hahah). Tegen 11.30 hebben ze de "Beute-Smurrie" gehad : Pinda's/Kaas/Herstel-Power en Beute Sport.
Net de jonge duiven gechipt. Bij de handkeuring zijn er 7 afgevallen, bij 2 van de 7 stond al een X’je omdat ze reeds eerder opvielen. Even alle duiven bekeken luis/rui/oogjes, maar dat was allemaal super. Nu zijn er mensen die denken.....zijn de overgebleven jongen nu allemaal toppers? Nee, natuurlijk niet. Ik zal er nog een aantal verspelen op de vluchten en er zullen "mooie-dombo's" bij zijn. Of anders gezegd: "goedgemaakte-dombo's" die het niet in het kopje hebben.

Vrijdag de 25e juni

Gister ingemand voor Sens, we hebben er voor gekozen om maar 10 duiven mee te doen. De lijst van 1 t/m 10 is:
1e 06-1762338 v Missouri’s Girl. 2e 07-1187782 v Aureole. 3e 09-5919375 v Calla. 4e 07-4289598 v Ace 98. 5e 08-2027748 v Breanna. 6e 08-2027709 v Barbi. 7e 08-2027716 v Belle. 8e 07-4289594 m Ambrose. 9e 07-1187774 m Arlen. 10e 07-1187765 m Anthony

Vanmorgen om 05.30 uur vertrokken naar Belgie, met de 35 "thuisblijvers", even een 200 km training. Snel weer naar huis want vanavond moet ik werken (14/23.00 uur). De duiven gelost om 08.10 in Baarle Hertog, aankomst 10.40 uur

Zaterdag de 25e juni

1e duif 15.04.07 Calla 1149 mpm 3e getekende
2e duif 15.04.59 Aureole 2e getekende
3e duif 15.08.30 Missouri's Girl 1e getekende
4e duif 15.17.34 Anthony
5e duif 15.18.43 Ambrose
6e duif 15.20.13 Arlen
7e duif 15.21.29 Belle
8e duif 15.37.46 Ace 98 en 10 duiven mee
onze 1e duif 1149,3 onze 2e duif 1147,2 onze 3e duif 1139, onze 4e duif 1118, onze 5e duif 1116, onze 6e duif 1112, onze 7e duif 1109 mpm
In de club tegen 146 duiven 1,2,3,7,8,10,12,25. 8 prijs van de 10 mee.
in het ACG tegen 6 verenigingen : 1, 2, 5, 23, 27, 32, 39 7 duiven bij de eerste 40 met 10 mee

Zondag de 27e juni

Twee nachten niet geslapen, maar afgelopen nacht heel goed geslapen. Wat een spanning als je weet dat je 2e Keizergeneraal van de Afdeling staat. Pieter Veenstra staat 1e en Adrie Kors 3e. Dan moet je soms wat gokken (altans niets moet, ik deed het), 10 duiven mee en dan hopen op de 1000 punten en hopen dat de aangewezen gelijk valt. En wat gebeurt? We draaien 1e en 2e in het ACG (waar de afdeling punten uit komen), dus 1000 punten en onze 2e duif...de aangewezen ! We pakken voor de Gouden duif ook een mooie uitslag 1,2,5 met de 3 aangewezen duiven. In totaal was het bij de eerste 40 in het ACG 1, 2, 5, 23, 27, 32, 39. We pakken 8 van de 10 in de punten, de 709 Barbi en 748 Breanna waren te laat. De duivin die 1e Asduif staat in Rayon Frisia (Calla 375) pakt de 1e prijs. De 1e Asduif Midfond tot nu toe.. Anthony 765 was onze 4e duif, dus hopenlijk kan hij zich nogmaals opladen voor Morlincourt 426 km van a.s. Weekend.

Waarschijnlijk gaat onze twee supers 182 Babette en 703 Cassie ook weer mee op Morlincourt, ze hadden deze week vrijaf zo ook Cadi, Carys, Calantha en Calliope. Echt vrijaf hadden ze niet natuurlijk, ze zijn vrijdag naar Baarle Hertog geweest (Belgie), zo'n 180/200 km schat ik.
Op dit ogenblik: zondagmorgen 10.45 uur zitten de duivinnen al weer in bad. Ik vond net een ei in het hok, dat zal waarschijnlijk van zo'n vakantievierder zijn hahaha.

We willen Peter Onrust even bedanken voor het thuisbrengen van Guus Geluk, deze duif vond hij op straat in Steenwijk, hij zorgde er zelfs voor dat de duif via via bij mij thuis werd gebracht Klasse. Guus Geluk gaat de mand niet meer in, heel slim blijkt hij niet te zijn.. hahaha.
En we willen graag alle Teletekst spelers feliciteren met hun grootse prestaties van gisteren.

Terug