Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

DAGBOEK (3)
9-7-2010

Goedendag vrienden en vriendinnen, door de extreme drukte hier op de hokken, nogmaals een gedeelte van mijn dagboek van afgelopen week. Wanneer de drukte en spanning hier wat minder gaan worden kom ik zo snel mogelijk weer met een reguliere column. Dus tot die tijd leest u mee over mijn schouder wat er op of in de hokken gebeurt.

Vrijdag de 2e juli 2010.

Zorg dat uw duiven vandaag zuurstof kunnen happen, zet kleppen, schuiven, ramen open. Jaren geleden hadden we onze duiven eens totaal uit form, Gunter Prange er bij gehaald, en die pakt twee duiven in de handen en zegt: Deze duiven ademen verbrande zuurstof in..hij bedoelde dus 'Ik moest ventileren bij deze 30 graden temperaturen. De duiven waren lusteloos, blauw van vlees en gaapten wat. Dus open vandaag die ramen. De jonge duiven vliegen buiten sinds 08.45 uur (nu een half uurtje), ik denk dat ik het met deze ploeg en methode niet ga redden dit jaar zonder lappen. De koppeltjes zijn niet te tellen, de vlieglust neemt af (gedeeltelijk door de temperatuur natuurlijk), dus ik moet vanaf maandag weer op pad. Nu hoop ik dat de temperaturen volgende week zakken naar onder de 25 en de wind een beetje in de westhoek blijft...want met 25 graden en oostenwind kost het nog meer jongen dan met 30 graden en westenwind. Hoeveel duiven gaan vanavond mee? ben er nog niet uit. De duivinnen zitten de hele middag lekker in de volière, bij de doffers staan de kleppen open zo ook bij de jonge duiven. Het dak van het hok heb ik twee keer nat gesproeid vandaag, niet dat het iets helpt tegen de hitte, maar ik kan lekker met water spelen...

Er gaan 20 duiven mee vanavond, 6 doffers en dus 14 duivinnen. Alle 20 duiven hebben ruim 50% prijs. 2 duiven hebben 100% prijs met 12 op 12. 1 duif heeft 91,7% prijs met 11 op 12. 4 duiven hebben 83,33% prijs met 10 op 12. 3 duiven hebben 81,8 % prijs met 9 op 11. 2 duiven hebben 72,7 % prijs met 8 op 11. 1 duif heeft 70% prijs met 7 op 10. 1 duif heeft 66,7% prijs met 8 op 12. 3 duiven hebben 63,6% prijs met 7 op 11. 1 duif heeft 60% prijs met 6 op 10. En 2 duiven hebben 54,5% prijs met 6 op 11.
Dus dat zijn de 20 voor Menen vanavond 308 km, moet gek zijn als ik niet 2 duifjes op tijd pak, ik hoop met de aangewezen 06-338 (Missouri's Girl) en 09-375 (Calla).

Zaterdag 3 juli 2010.

De duiven zijn los om 07.15 uur, op 308 km. We hebben 20 duiven mee, ik moet zeggen onze beste 20 stuks. De duiven van Richard van der Horst (afdeling 10 rayon 5) maken 1150 mpm, dan zouden we nog moeten wachten tot 11.43 uur, maar ik verwacht ze eerder eigenlijk. De 1e duif kwam om 11.26.36 Breanna 08-2027748 (die ook al 2 eersten dit jaar en 5e TT pakte) ze maak hiermee 1225,944 mpm. gevolgd om 11.30.03 (1209 mpm) door de 2e Getekende jaja daar is ze weer Missourri's Girl, de 3e (Babette) duif kwam om 11.30.15 (1208 mpm), de 4e duif (Ambrose) kwam om 11.30.50(1206 mpm), de 5e duif was Calla de 1e Asduif !!! om 11.33.40 met 1192 mpm.
Onze 1e 10 tijden (20 duiven mee) 11.26.36 30.03, 30.15, 30.50, 33.40, 34.23, 36.15, 36.17, 36.29, 37.07 de 10e duif heeft 1176,7 mpm

Vandaag 176 duiven in de club, 20 mee. 2,3,4,7,13,15,27,29,30,32,44 Maar kijken we nog beter dan hebben we van de 10 dagfondgangers van vorige week weer 7 in de punten, deze duiven waren nu 2e,3e,7e,13e,29e,30e,32e. dus de eendaagse fondgangers (vorige week 556 km en al 12 vluchten gehad voor vandaag) 7 in de punten. Missourri's Girl pakte haar 30e x bij de 1e 10 in de club!!
Zondag 4 juli 2010.

Gisteren 20 duiven gespeeld op Moeskroen/Menen 308 km. Het verloop was heel goed, in het ACG (tellende voor afdeling kampioenschap) pakken we weer enkele vroege duiven (10 van de 20 bij de eerste 70), onze 2e duif was gelijk de aangewezen, dus zeer belangrijk voor kampioenschap afdeling. Maar er komt nog een fondvlucht volgende week, dus alles kan nog mis gaan bij de oude duiven. Om over de jongen maar niet te spreken nog, ook die tellen mee natuurlijk, en om daar goed mee te pakken en de aangewezen niet te missen gaat niet mee vallen.

De ouden blijven vandaag lekker binnen, althans ze mogen straks even in de volière voor een badje. De jongen zijn er even uit, maar die hebben weinig zin (zitten op eitjes), dus dat word rijden deze week, anders kun je het as zaterdag helemaal schudden.
Ik heb Barcelona een beetje van de zijlijn gezien.... Ik word geen overnachtspeler.

Maandag 5 juli 2010.
 
De duivinnen er uit gedaan om 08.00 uur, ze vlogen prima, dat is een goed teken en een teken dat afgelopen zaterdag niet al te zwaar was voor onze duiven (308 km). Het was een goede zet van de afdeling om van donderdag naar vrijdag te gaan met inmanden, minder was dat ze zo ver naar het westen gingen, maar ach dan zijn de Urkers deze keer super tevreden haha. Iedereen is tevreden wanneer het goed uitkomt voor de eigen prestaties. Liefhebbers die nu in Zuid spelen en geluk hadden in de trek te zitten Urk-Joure-Zwaagwesteinde, vinden het Noord/Zuid gebeuren niets, liefhebbers die aan de west of oostzijde wonen en ook nog eens op een korte afstand vinden het super. Liefhebbers zijn nu eenmaal van IKKE IKKE en de rest kan STIKKE. Maar bekijk je het in algemeen belang !! dan is Noord Zuid heel goed voor de Friese Duivensport. Net als met onze auto's... Alle auto's waren aangepast met verluchtinggaten bij iedere mand, op één na dat was die van Oosterwolde-Noordwolde-Steenwijk. Nu deze auto gelijk gemaakt is aan de anderen spelen deze liefhebbers goed mee met de afdeling, dus gewoon eerlijk! Maar nu zijn er toch liefhebbers die zich weer benadeeld voelen omdat hun kansen nu niet meer groter zijn maar gelijk. Als ik me in hun probeer in te leven dan is het niet leuk...voor hun, maar wel eerlijk en eerlijk is de redding van de duivensport en niet de ikke ikke methode, want die was bijna de doodsteek voor de duivensport geworden. Noordwolde en Steenwijk e.o. hebben jaren !!! geen gelijke kansen gehad qua auto, nu wel, wees blij, blij voor hun en blij voor u zelf, als u nu wint van deze regio bent u een echte winnaar, en geen winnaar omdat uw tegenstanders in een mindere auto zitten!

De jongen zijn vanmorgen naar Blokzijl gebracht, dit zal tussen 20 en 25 km zijn, ze waren eerder thuis dan wij. Er zaten 123 duiven in mijn auto waaronder 67 van mij, de rest van Daniel Haneveld ook uit Wilhelminaoord (48 jongen plus 8 ouden). Net thuisgekomen waren er vrienden uit Zwaagwesteinde op bezoek, ze hadden hun duiven naar Steenwijk gebracht en kwamen even op de koffie.Onderweg nog gesproken met Joep Bodelier uit Apeldoorn, die heeft dit jaar zijn systeem, hok en duiven aangepast aan de moderne tijd en vliegt heel Apeldoorn plat !, En nog even met Richard van der Horst gesproken, die pakte de 2e Asduif Midfond van de gehele Afdeling 10 dit jaar en afgelopen zaterdag met 6 mee 1,2,3,4, in de club. Ongelofelijk, en met 15 minuten tussen hem en de 2e liefhebber.....dat zegt wat over zijn drang naar topprestaties maar ook wat over de geen-drang van zijn clubgenoten... Iedereen Van harte. Net kwam weer een mailtje van Ad de Jong, het wonder uit Heukelum, 1,2,3,4 afgelopen weekend! Zeer knap!

Terug