Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

DAGBOEK (5)
23-7-2010

Op maandag de 12e juli zijn de jonge duiven naar Blokzijl gebracht, dat zal zo'n 25 km zijn. Ditmaal waren we eerder thuis dan de duiven, misschien toch wat problemen met de storingen in de lucht. Tegen 11. 00 uur begon hier de eerste regen te vallen, hopelijk krijgen we hier het noodweer niet. De oude duiven zijn er vanmorgen even niet uitgeweest, de jongen komen nu op de eerste plaats, vanavond rond 16. 00 uur mogen ze nog even buiten. Morgenvroeg mogen ze weer als eerste, het lijkt koeler te worden morgen dus dan kunnen de jonge duiven best wat later weg (10/11. 00 uur).
Op dit ogenblik hebben we een duivencoach hier aan het werk, Anthony Scholten uit Giethoorn zet een nieuw plafond in onze woonkamer. Anthony is een beginner op duivengebied maar met een fanatieke inslag, dus dat komt wel goed met hem.

Dinsdag de 13e juli

Het is weer dinsdag, dinsdag de 13e... zou dat ook ongeluk brengen? We hebben vrijdag de 13e maar misschien is dinsdag nog erger hahaha. De duivinnen er vanmorgen om 07. 30 uit gedaan, ze hadden niet heel veel zin, na 30 minuten vielen ze op het dak, even een keer laten schrikken, toen vlogen ze tot 09. 00 uur. Nu de doffers er uit.
De lucht begint wat te breken, dus zo maar even de jongen in de mand. 1 jong kan niet mee, die kwam vanmorgen terug... dus waar die het nachtje heeft doorgebracht? Ik zal ze gelijk weer even tellen, ik denk dat er 64 zijn, wat denkt U? De koppel kwam gister niet helemaal tegelijk bleek later, na de middag kwamen er nog enkele stuk voor stuk. Die waren op de koffie geweest bij Wilco Wiggeman in Scheerwolde (combinatie Spin-Wiggeman), ze kregen geen gebakje dus kwamen snel terug...

Vanavond gaan de 4 overgebleven overnachtduiven mee naar Bordeaux (1013 km), over het gehele jaar ben ik 5 duiven verspeeld, 1 eigen en 4!! overnachtduiven (van de 8), wel eens een duifje een dag of een week achter, maar ze kwamen allemaal terug (- 1 dus van 8 Mei), van de 8 overnachtduiven ben ik er 4 kwijt. Vorige week nog 1 van Menen (308 km). De overgebleven 2 koppels 003, 006, 016 en 011 gaan vanavond dus op Bordeaux. Ik wilde ze op Bergerac spelen, en voor die tijd nog een paar keer mee geven met de jonge duivenvluchten.. maar door de 2 weken uitstel is er geen mogelijkheid meer. Dus nu maar mee op deze vlucht. Ze zijn goed vol, hebben alles gehad wat mijn eigen duiven ook krijgen dus kans hebben ze. Ik denk dat ze er eind van het jaar uit gaan (ben geen overnacht-man).. maar als er nu 1 vroeg vliegt zaterdag.. mag hij blijven... Maar omdat ik zelf werken moeten en Klaasje op de markt staat met hobby-spullen kan niemand van ons naar het clubgebouw... maar Albert Jan de Jong de NPO voorzitter komt ze persoonlijk halen, dus die zijn wel in goede handen (berichtje van de auteur, de overnachtduiven kwamen juist super, 3 van de 5 prijs in het NIC en voor 2 uur alles thuis !)
De jongen weer naar het "surfstrandje" gehad bij Vollenhove, 64 stuks, gelukkig ook 64 weer thuis. Klaasje had ze al binnen toen ik thuis kwam. Er even een kwartiertje op mijn gemak bij gezeten, de twee dochters van Michigan x Amabel zijn heel erg mak, 434, 435, ze komen zo op schoot zitten. De afdelingsmand zit al onder de stront van binnen en buiten, maar dat is goed, dan zijn ze er niet meer bang voor. De meeste jongen drinken nu uit de blauwe bakken i.p.v. uit de drinkbak, ze denken dat het lekkerder is hahaha.

Woensdag de 14e juli

Gisteren was het de 13e.... en toch echt een pech dag. Bij de duivinnen heb ik een schuiven plafond, die schuiven zijn al 40 jaar oud en staan helemaal bol... nu was er gisteren een schuif naar beneden gevallen... op het kopje van Carys 913, ze is niet dood, maar totaal van de wereld, het lijkt alsof ze paramixo heeft. Hopelijk komt het nog goed, voor de vluchten lijkt ze me uitgeschakeld, maar misschien komt het weer goed genoeg voor het kweekhok, ze speelde dit jaar een 1e in het ACG.
De jonge duiven hebben vandaag een antistress dag, dus hebben na hun ochtend training een bad tot hun beschikking, de kleppen staan open, ze mogen tot ongeveer 1 uur buiten spelen vandaag. Morgen gaat de temperatuur weer naar beneden en breng ik ze nog even naar Vollenhove. Vrijdagmorgen ga ik rond 05. 30 naar België om de oude duiven nog een training te geven van zo'n 200 km, enkelen moeten volgende week mee naar Blois 680 km, en een training is voor iedereen goed (ook voor mij..... hahahah). Nu kunnen de ouden vanaf dit weekend reeds mee naar Ede (met de jonge duiven), maar dit is me net te kort.

Donderdag de 15e juli

Vanmorgen de jonge duiven weer naar Vollenhove gebracht, los gelaten om 10. 52 uur, thuis om 11. 10 uur... record hahaha met windkracht 6/7 op de poepert hahaha.
Gisteren nog 11 schitterende jongen mogen ontvangen van Hans Eijerkamp & Zonen, Richard vd Horst en Elco Homma waren de gehele dag bij Eijerkamp en namen deze jongen voor mij mee. Ik heb ze niet echt goed bekeken, een gouden ring om en hup tussen de kwekers in de mega grote volière. Eind van het jaar bekijk ik ze en beoordeel of veroordeel ik ze. De besten gaan op de kweek. Ik heb nu wel een 30/35 tal jonge duiven in de volière lopen, uitgezocht uit speciale koppels of nieuwe aankoop. Maar hier worden misschien maar 5 van gebruikt volgend jaar, alleen de 8-tjes en 9-minnen mogen blijven.

De jongen krijgen vandaag dubbel voer, ik wil dat als ze zaterdag los gaan een extra brandstof tank hebben, dat ze dan niet vallen neem ik op de koop toe (maar ze komen wel thuis)
Morgen gaan we rond 05. 30 uur weer naar België voor een lapvlucht voor de oude duiven van 180/200 km. Dan zijn we voor 13. 00 uur weer thuis en hebben we nog tijd genoeg voor de jonge duiven (inmanden vanaf 16. 30 uur in de club).

EIND VAN HET SEIZOEN: LET OP: TAARTVLUCHTEN INMANDEN BIJ PV de VREDESDUIF te NOORDWOLDE

Vrijdag de 16e juli

Net terug uit België, vanmorgen om 05. 30 uur vertrokken om de oude duiven te lappen op zo'n 200 km (Baarle Hertog). gelost om 08. 10 thuiskomst om 09. 55 tot 10. 02 uur. Even bij Ronnie van Tilburg geweest.
De jonge duiven hebben vanavond hun 1e vlucht, we zullen zien hoe het gaat. In principe is de eerste vlucht bij ons altijd kl. te, maar dat kwam omdat we in een niet geventileerde auto zaten en als afdeling gelost werden, nu verwacht ik een beter verloop. Door de nieuwe indeling en door de nieuwe auto. We hebben nog 63 jongen waarvan er 22 op nest zitten (11 koppels). Van Eijerkamp & znn heb ik nog 7 van de 14 om mee te spelen en van Jouke Rottinè heb ik nog 3 van de 10.

Zaterdag de 17e juli

Bedankt voor de vele felicitaties die ik mocht ontvangen naar aanleiding van ons super seizoen met de oude duiven en de bijbehorende kampioenschappen, erg bedankt!
De jonge duiven gelost te Ede om 07. 45 uur, dus mooi op tijd. Om 08. 50 belde Hans stephanus (lid van onze club maar wonende in Steenwijk) dat hij 1 klokte om 08. 50 (8 duifjes mee), bij ons viel de eerste om 08. 54. 44 het was Dale uit Kleinzoon Chè van vd Stouwe Douna, deze doffer was gister net vader geworden van zijn 1e kind. Het verloop is nog niet super, nu ik dit schrijf hebben we een 30 van de 63 (10. 21 uur), het verloop is bij velen in de club niet goed, maar bij Ydo en Elco bv wel heel goed, die hadden er zo 10 van de 20. Maar rond 10. 00 sprak ik met een jeugdlid die er 20 mee had en nog niets had. Onze 1e duif maakt 1426, 373 mpm

Net (rond 11. 30/12. 00 uur) gesproken met een aantal leden 6 van de 18, 2 van de 8, 20 van de 25 en wij 34 van de 63, we zitten er een beetje tussen in. Komt wel wat na nog, nu de laatste 2 uurtjes bijna niets, het regent hier al 2 uur.
Net terug uit de club, ongeveer de helft was thuis (14. 00 uur), enkele uitzonderingen, de Gebroeders Homma hadden als enige meer dan 50% prijs zelfs, Erwin Winters had de meeste thuis. Ook enkele uitzonderingen naar beneden w. o. 3 van de 19 thuis.
Piet Beerda (die niet africht) had 1, 2, 3 maar moest toen ook 7 minuten wachten, wij zelf klokten de 4e prijs (663 duiven), Wim van Dijk had ze goed met 7 tegelijk, maar dan ook 6 minuten wachten. Jan & Erwin Jongedijk hadden ze ook goed met 8 van de 44 op plaats 39, super voor iedere winnaar !
We hebben nu 40 (14. 50 uur) nog 23 stuks hahaha, die hebben gelijk Blois gevlogen, als ik morgenavond op 50 zit ben ik tevreden! Dan heb ik 50 die stuk voor stuk zelf thuiskwamen... enne u ziet maar dat het kan.. Guus Geluk (de 054) opgevangen voor 3 weken terug door Ale Terluin, en een week later van straat geraapt door Peter Onrust is..... thuis! (zelf thuisgekomen), en als hij het kan... moeten de anderen het ook kunnen of blijven maar weg!

Tot volgende week.

Terug