Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek vrijdag 13 mei 2011

13-5-2011

Goedenmorgen vrienden en vriendinnen,

Let op het is vandaag vrijdag de 13e...ongeluksdag.

Er zijn 38 duiven in de mand richting Sens. ze kunnen allemaal prijs winnen anders heeft het geen zin om ze in te manden. Maar ze kunnen niet allemaal de 1e winnen, sommige oudere duiven hebben laten zien steeds prijs te winnen op de dagfond maar kunnen geen eerste winnen. Sommige ouderen kunnen dat wel. Mijn eerste vier getekenden kunnen op de dagfond in de club of het ACG de eerste winnen, voor de 1e in de afdeling denk ik niet dat ze goed genoeg zijn. Van de 38 duiven die mee zijn, is de helft jaarling dus 18 stuks. Deze duiven zijn stuk voor stuk in staat de 1e te winnen. Niet dat ze het allemaal doen, of misschien helemaal nooit. Maar qua afstamming, uiterlijke kenmerken en forme zijn alle 18 in staat tot het winnen van de 1e. Dus als men vraagt in de club hoeveel heb je mee? dan zeg ik 38 maar zo'n 25 stuks zijn in staat tot het winnen van de eerste in de club. Eigenwijs??? Ja natuurlijk, maar als je zelf geen vertrouwen hebt in je duiven moet je ze opruimen. Je hebt allemaal een kweektheorie, een gedachte achter het koppelen zeg maar dus daar uit kweek je dan duiven die goed genoeg zijn qua afstamming. Door selectie in de hand hou je dan een bepaalt type over, en daarvan blijven er na mandselectie een aantal van over.

Nu hebben we natuurlijk pas de eerste dagfondvlucht, er kan nog van alles gebeuren, het kan een verschrikkelijke tegenvaller worden as zaterdag. Maar eens moeten ze hun vuurdoop hebben boven de 500 km en dat is nu de 14e Mei.

Van deze vlucht zullen misschien enkele niet weer komen, roofvogels en draden onderweg maken wat slachtoffers soms. Ik heb zelf wel duiven tegen vrachtwagens zien vliegen, zo laag gingen ze dan. Maar de wind zal zaterdag tussen zuidwest en noordwest zitten dus de duiven gaan wat hoger. Met kopwind gaan ze heel laag.

èèn van mijn beste duiven is 07-598 Ace 98, deze 4 jarige duivin was als jonge duif een grote belofte daarom de naam Ace ( As-duif). Als jaarling was ze altijd prachtig mooi, en precies het goede type, alles perfect...maar ze won niets als jaarling. Als straf is ze in 2008 op 7 fondvluchten gespeelt( als jaarling)... In 2009/2010 was het een van onze beste met 3 eersten en afgelopen week pakte ze weer de eerste op Nijvel( Nivelles). Nu naar 5 weken heeft ze weer 5 prijzen met alweer een eerste dus.

Wat wil ik er mee zeggen? Die perfecte duiven in de hand( met goede genen van asduiven en of 1e prijswinnaars) gaan het doen, is het niets als jaarling dan wel als twee jarige. Duiven die uiterlijke fouten hebben, doen het soms op de vitesse nog prima, en zelfs met een waaivlucht op de dagfond nog een keer, maar toppers worden het nooit. Maar die topper in de hand ( 8-/9-) gaat het doen ! Nu niet dan volgend jaar.

Wat er natuurlijk kan gebeuren dat zo'n prachtige 8,5 duif met kwade ogen( 1e prijswinnaars blik) op een minder hok zit, of bij een mindere verzorger van postduiven....tja dan is het de schuld van de persoon( of van zijn baas als hij moet werken), maar dan is het in ieder geval op ZIJN hok de betere duif.

Als je bij Pieter & Gea Veenstra komt, zie je aan het type duiven op hun hokken dat er een enorme kwaliteit zit, je ziet niet 1 maar tientallen duiven die perfect zijn om een 1e NPO te winnen( dagfond), Pieter selecteerd ook al jaren naar die supergenen en superbouw. Puur gericht voor de dagfond. U zal ook zien dat van de 6 dagfondvluchten, Pieter er waarschijnlijk alle 6 x op staat( op teletekst), hij heeft zo'n supercolonie dagfondduiven, dat wind op die afstand niet heel veel uitmaakt. Is dat maar zo gekomen? Nee, jaren lange selectie en gerichte aankopen. Duiven met 1e prijzen en Asduiven tegen de massa, en die tegen elkaar zetten. Jaren geleden zag ik zijn Mister Blue en Davinci , hier aan kon je zien dat het supers zijn in de nakweek, dat kon niet anders!! En dan met de lijn van die superduif die hij aankocht bij Douwe Soepboer, een superduif met eersten en een 9- in de hand...en als je zo'n duif weer zet keer dochters van Mister Blue of Davinci....en je hebt het duivengevoel van Pieter...tja dan komt het. Succes

Zo het is weer 12.30 uur. Gerard van der Kamp en Joop Kristelijn uit Zeeland zijn net weg, even hier bij de duiven kijken. Lekker gezellig gesproken. De vaste koffieploeg was er ook.

Tjitte de vries uit Leeuwarden( omgeving) belde net, de duif die ik aanwees als OERLELIJK maar SUPER GOED, staat nu na 5 weken 1e Asduif van Friesland, hij gaf me een 10+ , leuk toch. Succes Tjitte en Les.

Terug