Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 25 mei 2011

25-5-2011

Goedenmorgen vrienden en vriendinnen,

Willem van harte gefeliciteerd met de 69e verjaardag( al zal je zelf 59 zeggen) Nog vele jaren er bij samen met Antje en de kinderen.

-------------

Heel veel vragen gisteren via de Mail, zal er een paar hier beantwoorden.

De heer Jan Postma uit Zwaagwesteinde vroeg: waarom licht je duiven bij? waar is het voor?  Nu was dat een vraag die ik niet meer verwacht had in deze tijd. Maar iedere vraag is een vraag dus: Zon = vorm = leven, en lichten op de hokken is dus een extra zon op je hok. In de wintertijd gebruik je licht op de hokken voor het paarrijp maken van de duiven( duiven krijgen de hormonen-kriebels). In de zomer gebruik je licht wederom op twee redenen, de eerste is de zon na te bootsen op je hok op donkere dagen( zon = vorm, zon = leven), dus geen donkere dagen meer na 15 mei op je hokken( bij de ouden), ten tweede om de duif voor de gek te houden( hun hormonen) , ze denken dat het hoogzomer is, de vorm komt en blijft. En door die "zomergedachte" houden ze de slagpennen vast, want voor hun gevoel is het nog geen rui-tijd. Dit in het kort waarom licht op de hokken en bijlichten. Vanaf ongeveer 15 Mei bij lichten van oude duiven en ongeveer eind juni beginnen bij t lichten bij jonge duiven.

Er kwam een vraag van de heer Jansen uit Zeevenaar: dit weekend twee vluchten, inzetten op donderdag en vrijdag, hoe doe jij dat? Doffers zitten in het zelfde hok. Daar kan ik makkelijk op antwoorden: Bij ons tonen we altijd ! Maar dan ook echt altijd, zelfs op de africhting vooraf gaande aan de vitesse vluchten in Maart. Dus ook op de donderdag voor de fond. We tonen morgenavond alle duiven, gewoon het complete hok. We pakken de duiven er tussen weg die op de dagfond gaan. De anderen worden weer gescheiden. De broedbakken van de fonddoffers gaan dicht en rust. En dan vrijdagmiddag, gaan ze weer samen, soms zelf een andere doffer aan een andere duivin( mogen ze zelf weten), na een uurtje op vrijdag gaan ze de mand in. Dus makkelijk antwoord, altijd tonen, zelfs al is het twee keer door twee keer inmanden.

Er kwam nog een vraag/opmerking over beestjes in het voer. Iemand had in een zak voer torren gevonden, hoe kwamen die er in vroeg hij? Geen idee hoe een tor in het voer komt, ik zie het vaker, kleine beestjes in het voer, larfjes en torren. Ik zie dat bij oud en of slecht voer. Bij grote merken en dan hun beste voer zie je het niet( alleen als de voerhandel oud voer heeft staan), bij enkele merken is het gewoon standaard dat er allemaal troep in zit. Als ik ze dan bel lachen ze en zeggen : extra dierlijke eiwitten... advies, neem een goede zak voer van een goed merk, kijk goed naar de data op de zak en koop hem bij een duivensport zaak en niet bij iemand uit een schuurtje..

De combinatie van der Walle ( Lammert en Antje) stoppen eind van dit jaar met de duivensport door ouderdom. Helaas. Vanaf de jaren 50 reeds zeer goede uitslagen gemaakt, ieder jaar nog steeds 1e prijzen en topuitslagen. Hun duiven gaan na dit seizoen dus weg..... Ook duiven met diverse eerste prijzen en andere toppers...TIP : Bel ze vast voor een afspraak 0561-431974 weg is weg, en wees niet te laat dan heb je niets.

Clubgenoot Reind van der Weij is èèn der beste grote fondspelers van Nederland, vele teletekst plaatsen. zelfs WHZB en Asduiven alles op de fond van 500/1200 km. Hij is MISTER 100% , door zijn: u raadt het al : 100% scores. Bel hem eens op, volgens mij heeft hij voor een schappelijke prijs jongen uit zijn kwekers. 0561-432446

Terug