Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

ZATERDAG DE 9E JULI
9-7-2011

Goedenmorgen allen, update's steeds onder aan de bldz

Zo, ik ben wakker, het is nu 09.46 uur. Lekker vanuit bed naar SBS6 tekst 861 kijken.

Gister avond zaten we nog even gezellig na in de club, toen wisten we het al: het zal duiven regenen vannacht. En nu zie ik op de diverse sites dat er heel erg veel duiven in de nacht thuiskamen. Zelfs van Barcelona vallen ze al voor dag en douw. Ik kan me niet voorstellen dat grote fondspelers dit leuk vinden. Ja, natuurlijk als je er èèn pakt om 03.00 uur ben je zo blij als een kind, zou ik ook zijn, maar volgens mij staan overnachtspelers hier niet op te wachten.

Ze kweken duiven voor de lange adem, wind op kop, of in ieder geval zware omstandigheden. En nu na St.Vincent weer zo'n weekend met waaivluchten. Ik vind er niets aan.

Tja, ook ik sta te juichen als ik van Pithiviers met 120 km per uur TT pak, maar ik zou liever vroeg pakken met noordoostenwind, nu heb je altijd zo'n poepjes gevoel. Dit hele jaar is al een beetje raar vind ik. Een paar weken geleden pakten we ook TT en ook dat was met hoge snelheden, het is mooi aan de ene zijde( voor jezelf), maar niet leuk aan de andere kant, want we willen liever(daar zijn we duivenmelkers voor) met zware vluchten vroeg klokken

IEDEREEN VAN HARTE GEFELICITEERD DIE VANDAAG VROEG PAKT OP DE GROTE FOND, er zijn weer veel bekende namen bij, maar ook liefhebbers( en dat is mooi), die eigenlijk nooit vroeg klokken.

Onze duiven staan in Pithiviers en Wijchen, het is nog allemaal niets. Nog niks los, en slecht weer.

Weet u het nog? Afgelopen winter was ik te gast bij Jan Sanders in Wijhe( regio 2 afdeling 8), ik vertelde dat hier hele beste duiven zaten, en dat ik hier èèn der beste fond kweekduiven aller tijden had gezien( in de handen/mijn beoordeling).. Weet u het nog? Het was een rechtstreekse Eijerkamp. Nu lees ik in het Spoor: Jan Sanders maakt droomuitslag op Orange met 1,2,8,16, etc met maar 7 duifjes mee. De 1e prijswinnaar is de 09-070 uit...u raad het al hè, die Superduivin. De 070 stond 1e getekende ! Van harte gefeliciteerd Jan( en ik kom deze winter weer voor die lekkere erwtensoep

Update 10.24 uur

Nog steeds niets los. Jongen kan nog tot 17.00 uur vanavond, tijd zat

update 12.00 uur.

Ik krijg net een mailtje van MC. Halie, hij hoorde dat afdeling 10 is uitgesteld en 11 gelost...en er zitten duiven in 1 auto.. Er zou veel mis kunnen gaan als dit zo is.

Maar een afdeling bestuurder van 10 vertelde me vorig jaar: we gaan gezamelijk los als we gedeeltelijk in èèn auto zitten. Zitten we ieder in onze eigen auto dan kunnen we appart gaan.

Dus moeten we denken dat we in verschillende auto's zaten !

Wij moesten donderdag in drie rijen de onderste vakken gebruiken omdat de chaufeur nog van niets wist, of gezamelijk of gescheiden? was nog niet bekend

Als de duiven van Pithiviers 1500 mpm maken zijn ze hier om 17.34.00 uur ( 591,012 km) los om 11.00 uur

Ik had vorige week zaterdag 75 jonge duiven mee, daar zijn er nu 61 van terug. In onze club en de omgeving Steenwijk was het dramatisch. Velen missen nu nog 25%, maar dat was vorig jaar ook.. en de 2e vlucht( vandaag dus)  gaan we wederom een klap krijgen. De meeste jongen vliegen mee naar de verste afstanden, moeten dan terug tegen de wind in en tegen de nog heenvliegende duiven in. Vandaag is het beste voor het verspelen dat je op de verre afstanden zit.

Dat was ook al op Barcelona vandaag, Nederland overklast Belgie en Frankrijk en zuid Duitsland. Natuurlijk hebben we hier de beste fondduiven van de wereld maar de wind zat ook een beetje mee.

Vandaag op Pithiviers, 15 van de 20 snelsten rond de cirkel Tytsjkerk-Dokkum-Buitenpost-surhuizum-Rottevalle. Pak de kaart er maar bij.

Pakt iemand buiten deze cirkel vandaag de 1e NPO, dan krijgt hij van mij een staande ovatie. Zit de snelste in de cirkel, dan feliciteer ik hem van harte met de 1e NPO, iedereen succes, iedereen mag hem winnen van mij, niemand uitgezonderd!

Als iemand in Harlingen vandaag de 1e van Pithiviers pakt is het grote Klasse( in de cirkel ook natuurlijk), maar Harlingen / Swifterband hebben vandaag wat minder kans. We weten dat de wind de beste duiven maakt, dan kunnen we dat eerlijk zeggen toch. Vorige week, de hoek Steenwijk, nu de "de Cirkel"

Update 13.34 uur.

Net duif nummer 696 gehaald bij Rink "de Kaasboer" Hofstra uit Oudehorne. Dit broertje van de vechtmachine was bij hem binnen gelopen vanmorgen. Duif zag er goed uit. Rink pakt zeer goed dit jaar in pv Bontebok en het ACG 8. Duif 696 even appart bij de 9 anderen in de "speeltuin" dan Rink voor het melden.

Nu dus 62 van de 75 terug van vorige week

Update 16.45 uur

Onze eerste jonge duif was Emerson-T uit Bodybuilder 479 x Bryana. ( Bodybuilder is zoon Vechtmachine en Bryana is dochter Missouri's Girl). hij werd geklokt om 15.42.26 en maakt 1477 mpm. Deze duif kwam reeds terug uit het noorden

update tijdens BBQ

Onze eerste duif van Pithiviers kwam om 17.23 uur, het was DALIA 10-013 !!! nu om 18.30 uur nog 2 duiven van de 20.

Dalia is 1e Asduif Fond van de Afdeling geworden, dat kan niet missen.

1e duif 10-013    17.23.20  DALIA

2e duif 09-703    17.25.09

3e duif 07-774    17.29.33

4e duif 10-012    17.31.12

5e duif 08-182    17.31.49 BABETTE

6e duif 10-007    17.36.01

7e duif 09-375    17.37.44 CALLA

8e duif 10-434    17.46.35

9e duif 09-368    17.51.45

10e duif 09-821  17.55.39  We hadden 20 duiven mee

update 21.30 uur.

Combinatie van der Walle van harte gefeliciteerd met waarschijnlijk de snelste duif van Friesland op Pithiviers 1572 mpm. Jammer niet gemeld voor Teletekst.

Bij de jonge duiven 21 van de 40 in de punten, 2e tegen 575 duiven.

Bij de oude duiven 9 van de 20 met 4e,6e,10e etc

 

Terug