Dagboek

Dagboek van Gert-Jan Beute. Dagelijks probeert Gert-Jan hier de gang van zaken hier weer te geven.

LAATSTE BERICHT:

DONDERDAG DE 18E
18-8-2011

Goedenmorgen allen,

Op dit ogenblik krijg ik heel veel respons op mijn column over Wegvliegers en thuiskomers en de jongen die daaruit gekweekt worden. Bij deze ( tot nu toe) 61 mailtjes zat ččn negatieve(gister), dat heb je altijd. De rest, en ik kan zeggen van enkele nationale kampioen van de laatste jaren, die waren het allemaal met me eens. Ze hadden het eens nagekeken in compustam en het bleek dat in % meer duiven overbleven uit vliegers dan uit onbevlogen kwekers.

Het was niet zo dat uit onbevlogen kwekers geen toppers kwamen, integendeel zelfs, echte superduiven komen soms ook uit duiven die nooit in de mand zijn geweest, maar dan kwamen deze "onbevlogen kwekers" zelf wel weer uit goede postduiven die zelf hadden gevlogen. Dus uit kinderen van toppers die nooit vliegen kunt u ook toppers kweken(dat wisten we natuurlijk al lang, ook op mijn kweekhok bestaat de helft uit onbevlogen duiven).

Maar het verhaal( mijn gedachte) dat duiven waarvan de ouders, en soms grootouders nooit gevlogen hadden, dat hier meer van wegbleef bevestigden deze nationale of afdeling kampioenen zeker.

U ziet , als u oplet ook steeds dat bv Gerard Koopman als hij duiven bij koopt, dat dit bewezen vliegers zijn of directe kinderen hiervan, je zult Gerard niet snel een kleinkind van een broer van de Asduif zien kopen. Ook bij Bas Verkerk met vader Gerard komen wel eens nieuwe duiven bij maar steeds uit de succeslijn en uit de toppers zelf of de echte crack gaat zelf mee naar hun nieuwe hokken.

Nu hebben veel liefhebbers gewoon niet de kans om kinderen van toppers te kopen, deze gaan vaak voor abnormale prijzen weg. Maar U kunt ook gewoon de laatjes halen uit de beste vliegers van uw clubgenoot. Of zoals bij ons in Noordwolde de toppers zelf kopen. Lammert en Antje van der Walle hebben jaren goed gespeelt, nu gaan hun duifjes weg( de meeste zijn al weg) voor een appel en een ei, hier zitten prima vliegduiven onder. En de kans op een goed jong is groter uit een goede vlieger, dan uit een achterkleinkind van een topper( als de ouders en grootouders niet gevlogen hebben).

Vroeger waren er weinig kweekhokken, de liefhebbers kweekten uit hun vliegduiven die aan het eind van het seizoen nog op de hokken aanwezig waren. Dus bijna ieder jong wat gekweekt werd kwam uit een vlieger ( een thuiskomer). In de latere jaren met grote kweekhokken, werd er gekweekt uit alles met twee vleugels, en soms veel te veel duiven in kleine hokjes gepropt, en dat we dan meer dan normaal jongen verspelen is heel gewoon.

Wat tevens een groot probleem bleek, is dat wanneer iemand 20 van de 40 jongen kwijt raakt, die persoon vaak het jaar er op 60 jongen kweekt en op het zelfde hokje zet. Ook hier blijven dan weer 20 van over, maar er zijn er wel 40 weg nu. Door de grote aantallen verspeelde jongen gaat met vaak meer jongen kweken en aanhouden, en de hoop is op iedere oude duif gezet, ook al is het zelf een wegvlieger of een nietsnut. Men hoopt op het gelukje..en kweekt uit dat "vijfje"

Ik was blij verrast dat veel kopstukken uit de Nederlandse duivensport( van Vitesse kampioenen tot grote fond specialisten) het met me eens waren. Dat er ččn meneer ( henk Anoniem), er om moest lachen, ach..laat die jongen.

Update 10.26 uur

leuk mailtje van Maurice Laban:

Beste GJ,

 

Een mooie parallel waarschijnlijk is die met jachthonden.

 

Al sinds jaar en dag is in die sport bekend dat de beste jachthonden verkregen worden uit wat men noemt “bejaagde ouders; ouders dus waarmee is gejaagd!!

Elke advertentie voor pups geeft hier blijk van… dat is waarschijnlijk omdat het jachtinsticnt zou inactiveren wanneer er (meerdere) generaties niet mee is gejaagd.

 

En vast bij meer dierensporten terug te vinden

 

Groet

 

Maurice

update 11.05 uur.

Op www.eijerkamp.com staan vanaf vandaag weer prachtige duiven te koop. neem eens een kijkje. Tip van Gert-Jan de er staat een kleinzoon bij van de Geschelpte 03( moeder Babette)

update 16.30 uur

Er gaan 40 duiven in de mand vanavond, ik heb de 1e 10 getekenden ingevoerd...maar omdat we nu een totaal ander weertype krijgen( mooi weer en zuidoostenwind), zullen er veel "getekenden" missen.

Dinsdagavond bij Richard van der Horst geweest te hoogersmilde, alle kwekers bekeken. Zaten super fijne duiven bij. De beste vond ik was de "Gust-duivin", deze kreeg een 9-

Terug