Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek dinsdag 6 december 2011

6-12-2011

Goedenmiddag vrienden,

Ik ben net terug van enkele dagen Canada ( Niagara Watervallen), Bas Verkerk met zijn zus Desiree, Willem Heinhuis en Ik waren te gast bij de Canadian Racing Pigeon Union inc.

Het was een ongelofelijker ervaring, ik zal hier vast nog enkele dagen op terug komen. Op alles in èèn dagboekje te zetten is onmogelijk door al de indrukken die ik daar op deed. Het tijdsverschil is 6 uur dus ik heb nog een Jet-Lag :)

Donderdag zijn we vertrokken vanuit Amsterdam naar Toronto met een tussenlanding in Parijs. We werden opgewacht door twee toppers ! Nick Oud en Jack Eerenberg, twee hollanders die die zo'n 60 jaar geleden met hun ouders naar Canada vertrokken. Het was voor hun even wennen om weer Nederlands te praten, maar met mijn Engels en hun Engels/Nederland ging het helemaal Goed.

De eerste nacht verbleven we bij Jack en zijn Vrouw, Jack zijn echte naam in Nederland was Koos trouwens, maar de Hollanders namen in die tijd allemaal een nieuwe naam aan( Engelstalig), Nick heete Nico vroeger.

Op vrijdag gingen we naar Niagra Falls, we verbleven in het Crown Plaza Hotel wat 100 meter van het wereldwonder( Watervallen) af ligt. Dus vanuit je slaapkamer krijg je de druppels water in je gezich, schitterend.

OP vrijdagmorgen hebben we eerst nog de duivinnen van Jack Bekeken, zijn hok heet Star-Lite Lofts, ieder hok heeft daar zijn eigen naam. Het hok van Nick heet Wind Walker Lofts. De enige die geen hoknaam hebben zijn Oscar en Linda de Vries, Oscar verteld": hij was een Fries, en deed met die dingen niet mee. Gewoon Oscar en Linda !

Jack(Koos) was bang dat ik zijn duiven zou afkeuren omdat de duivensport daar zo'n 30 jaar achter loopt, maar het viel mee, hij had enkele fijne duiven. Vooral de duiven die hij had van Nick en Oscar waren goed( Eijerkamp duiven), het oude soort viel wat tegen. Maar we zijn er streng door heen geweest. De duiven waren heel goed verzorgt, Super glad, mooi op gewicht. Goede melkers.

OP vrijdagavond in het Crown Plaza Hotel hadden we de eerste "meeting"  dus de Canadeze liefhebbers kwamen soms duizenden kilometers rijden om 3 dagen samen te zijn. Het feest inclusief vergadering van de bond duurde drie dagen.

Liefhebbers wonen daar zo ontzettend ver van elkaar, Nick & Jack spelen maar 15 kilometer van elkaar, maar ze spelen ook tegen Oscar soms en die zit ......600 kilometer naar het westen. Als wij hier tegen elkaar zouden spelen met 600 kilomerter verschil....zouden we stoppen met de sport.

Maar afstanden zijn niet belangrijk daar. Natuurlijk spelen ze op de korte afstanden in kleinere gebieden, maar ook hier zit 100 km verschl tussen. Op de 715 km vlucht is het verschil west/oost soms 600 km. Ze gaan nu spelen vanuit het Noorden.

Onderweg tussen Jack/Nick en het hotel kom je wel 20 Tim Horton's tegen, dit zijn koffieshops die 24 uur per dag geopend zijn, Tim Horton was een beroemde ijshocky speler(Overleden), hij heeft duizenden van deze koffieshops in Canada. ( Koffieshop in Canada is waar je koffie drink en donuts eet, het zijn geen koffieshops zoals wij die kennen..)

Op zaterdagmorgen was er een vergadering van de CRPU en werd de voorzitter Mike van der Jagt vervangen door Oscar de Vries( Moderne tijden, Moderne man, Moderne duiven). Mike van der Jagt heeft een grootvader uit Nederland maar sprak het zelf niet.

Er zijn zo'n 1200 leden die met duiven spelen, en natuurlijk zijn er nog enkelen die geen lid zijn van de CRPU. Oscar is de Voorzitter nu(President), Nick is de penningmeester.

De duiven die uit Nederland waren gehaald o.a van Eijerkamp en Bas en Gerard Verkerk werden verkocht in drie delen op de nieuwe site van Oscar en Nick ( www.selectpigeons.com ), dit liep zo goed dat er op vrijdagavond tijdens de zaalverkoop zo'n 1000 mensen mee keken via internet( overbelast), op zaterdag en zondag hadden ze hun site al 2 x krachtiger moeten maken(Server), om al die mensen kans te geven mee te bieden

OP vrijdag en zaterdag werden de duiven verkocht door Mike van der Jagt met een niet te onderschatten bijrol van Cor Ubbels( een echte amsterdammer die in 1961 naar Canada vertrok), ze noemen Cor daar Mister Mushroom( Champignons), hij is een der grootse in Champignons mest en dergelijk.

OP zaterdag deed Cor het in zijn eentje, met die Amsterdamse Humor die er zelfs na 50 jaar nog steeds in zit, deed hij het super !

Al voordat de eerste "meeting" begon werd ik voorgestelt aande heer en mevrouw Ridder, deze kwamen zo'n 50 jaar geleden vanuit Duitsland. Ze vonden het prachtig dat ik Duits met ze sprak, ze vonden het ongelofelijk dat er Hollandersw naar Canada kwamen om wat te vertellen over duivensport anno 2011...en dan ook nog Duits met ze spraken. Prachtig toch.

In Canada is geen enkel verschil uit welk land je komt, je bent èèn van hun.

De tweede dag begon een meneer( Klaas Beuving) in het Plat Drenths tegen me te "proaten" , prachtig, deze man kwam oorspronkelijk uit Roden. Ook zo'n Prachtige kerel. Jammergenoeg spreek ik geen woord plat, Klaasje wel, die spreekt beter plat dan wie ook.

Op zaterdagavond was de feestavond met het eren van de grote Kampioenen. Eigenlijk is Oscar met zijn vrouw Linda het beste hok van Canada, ze zijn enkele jaren geleden de Eijerkampduiven gaan halen. Oscar en Henk Jurriens van Eijerkamp zijn vrienden( 4 handen op èèn buik), en als je dan de verschillen ziet tussen de "oude" rassen en de moderne postduif van Oscar...dat is dag en nacht verschil. Uitslagen van 1 t/m 15 zijn voor Oscar dan ook heel gewoon.

Hij heeft de moderne postduif, het Beute Systeem en Beyers voer( Elite Enzymix)..tja. Dat kenden ze nog niet in Canada. Maar met enkele volgers( Nick Oud en Jack Eerenberg) pppfffff dat is andere duivensport.

Nu willen ze voor iedereen het mogelijk maken, ze halen Beyers voer voor iedereen het land binnen( die met de moderne tijd mee willen), en ze hebben 60 superduiven over laten bkomen vanuit Nederland.

De kijkers, waaronder grote Canadeze en Amerikaanse Kampioenen waren "Shokt" door deze 60 duiven, die hadden ze nog nooi gezien.

Tijdens een seminar vertelde ik ze over spieren, ogen, stuitjes, pluimen, lange staarten etc. Ze klapperden met de oortjes. Ik denk dat er veel duiven het veld moeten ruimen daar. Ze praten nog over Pure Smeulders, Pure Fabry, en Jensens( Janssens).

Morgen gaan we verder over Canada, maar èèn man wil ik nog noemen "OLD" Joe Koster , deze sportvriend is doof van geboorte maar red zich prima, hij sprak zelf vloeiend Nederlands en Engels en zelfs soms tegelijkertijd. En als wij met hem spraken deed hij aan liplezen ! Super aardige kerel, prachtige vent.

Oscar, Joe,Klaas, Mike, Cor, Jack, Nick and all the others Thank You !!!!!

Terug