Dagboek

Dagboek van Gert-Jan Beute. Dagelijks probeert Gert-Jan hier de gang van zaken hier weer te geven.

LAATSTE BERICHT:

DE 28E
28-10-2014

Goedendag vrienden en vriendinnen,

voor zaterdagmiddag 1 november as zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar in de namiddag om uw duiven te laten selecteren. In Baasrode Belgie. Bel met Luc de schrijver 0032-498167309 als u wilt komen. De zondag is geheel vol.

Kassel 2014.
Afgelopen weekend 25 en 26 oktober waren we weer in Kassel, de grootse Duitse postduivenbeurs. Wederom een zeer groot succes met grote aantallen standhouders en bezoekers.  Op vrijdagmorgen gaan we steeds eerst naar Jos en Marijke Voortman te Maarssen, het Koerier duivenfilm team.     Voor ons een tripje van 75 minuten. We laden nog wat spullen over naar onze  bus en gaan dan op weg naar Kassel, nog weer een trip van bijna 400 km vanaf Maarssen. Onderweg stoppen we ieder jaar bij de Hunxe dat is een wegrestaurant. Daar nemen we dan het jaar vast even door tijdens een kop koffie en een broodje. Rond 15.00 uur kwamen we aan en konden gelijk beginnen met het inrichten van de stand. Jos en Marijke hebben ieder jaar vier nieuwe titels ( in het Duits vertaald door Gisela Zoland) en wij hebben jonge duiven bij ons. Na ongeveer anderhalf uur zijn we dan gereed met de opbouw en kunnen we naar het hotel Gude ( waar zo langzamerhand de gehele Nederlandse en Belgische delegatie verblijft). Tegen 17.00 ben je dan eindelijk zover dat je even met de voetjes omhoog kunt( rond 08.00 uur vertrokken).  De vrijdagavond hadden we nu voor het tweede jaar een zeer interessante tafel met Dirk en Gisela Zoland en de tandem Patrick Derycke en Kees Schieman. Dus een tafel met voor acht personen mooi verstopt in een eigen “nisje” Zeer interessant omdat Dirk Zoland natuurlijk al tientallen jaren alle toppers van Nederland, België en Duitsland bezoekt en hier over geschreven heeft( vaak voor de Belgische duif van Jan Hermans). En aangezien de heer en mevrouw Zoland ook culinair zeer onderlegt zijn, is het een ervaring op zich om te mogen genieten van een zes gangen diner met bijbehorende wijnen. Tijdens het diner wat uitloopt tot middernacht (begint om 19.30 uur), komen de verhalen van vroeger en nu boven tafel. Ditmaal veel gesproken over de beste duif aller tijden volgens Dirk de Paulien van Albert Derwa ( B06-2090139). Het hele verhaal achter, naast en voor deze duivin is ongelofelijk interessant. En natuurlijk veel gesproken over en champagne gedronken op de overwinning  van Derycke-Schieman op Nationaal Gien (de nationale Derby der Jonge duiven). U kent mij als een prater, ik heb altijd mijn mond open, maar weet wanneer ik hem moet sluiten en alleen moet luisteren en dat is wanneer Dirk aan het woord is of dokter Derycke. Hij is naast duivenarts, topspeler met Kees Schieman tezamen ook nog doping deskundige voor het NPO. Dus op zo,n eerste avond Kassel houd ik mijn mond en luister.
Op zaterdagochtend gaat dan de wekker op 07.00 uur, gaan we naar de ontbijttafel en vertrekken dan naar de Hallen waar de internationale duivenbeurs gehouden word. De duifjes zitten dan op ons te wachten en krijgen natuurlijk eerst weer vers water en wat voer voor de deuren van de hal opengaat. Tegen 09.00 uur komt dan de stroom met duizenden mensen op gang en tegen 12.00 uur is het zo enorm druk dat het voetje aan voetje schuifelen is. Onze stand is voor veel mensen dan onzichtbaar omdat het bomvol met mensen staat. En ieder jaar is het overweldigend hoeveel verhalen we horen over super prestaties met onze duiven. Vooral de vechtmachine lijn blijkt het de laatste twee jaar ongelofelijk goed te doen op de zware oost lijn vluchten. In vroeger jaren toen we alleen nog zuivere Janssens hadden was de oostlijn vaak niet mogelijk, of alleen mogelijk wanneer ze gekruist werden met hardere stammen. Maar nu de laatste drie jaar, blijkt onze stam of ons soort hoe u het maar wilt noemen bestand tegen die zware vluchten. Dus u kunt zich voorstellen dat de zaterdag en zondag van Kassel voor ons zeer mooie dagen zijn.
De beurs gaat door tot 18.00 uur die zaterdag, een zeer lange dag met alleen staan en praten en soms onderhandelen. Vanaf de beurs gingen we gelijk naar Franco.s restaurant, ons vast Italiaanse restaurant in Kassel. Heerlijk gegeten. En vooral met Marijke en Jos even onder elkaar de dag doornemen en alle nieuwtjes op duivengebied. Jos is de baas en dus ook filmer van de Koerier films, dus komt bij alle tophokken van de westerse landen. Voor mij altijd zeer interessant om te horen wat hij waar gezien heeft . Nieuwtjes over lichtmethode,s over het langer of korter verduisteren, wie traint zijn duiven hoe met de auto? Vlag?  auto? Welke methoden zijn hot? Wie heeft de beste duiven op dit ogenblik. Gewoon alles komt ter tafel. En ieder jaar worden de nieuwe films besproken. De Koerier maakt vier films per jaar en de aanvraag groeit nog steeds. In de toekomst zal het wel via internet gaan verwacht ik, of via het videokanaal van uw tv. Dat u de film gewoon kunt bestellen bij uw aanbieder .
Op zondag is de beurs te Kassel, minder druk, al is er een enorme piek tussen 11 en 12.00 uur, daarna vloeit het weg. Tegen 15.00 uur is iedereen aan het afbreken. Meestal komen dan net nog even de koopjesjagers. Liefhebbers uit het Oostblok die de restanten opkomen voor een paar tientjes per duif. Persoonlijk doe ik daar niet aan mee. Wanneer ik duiven over heb gaan ze mee naar huis. Ze hebben een vaste prijs en ik laat me niet beïnvloeden door de tijd( zondagmiddag). Maar gelukkig hoeft dat meestal ook niet. Goede duiven verkopen zich zelf, en als de resultaten zo goed blijven met ons soort heb ik geen angst voor de toekomst.
Natuurlijk zijn er tientallen Belgische en Nederlandse liefhebbers die er èèn keer maar nooit weer komen, ze hebben slechte of slecht verzorgde duiven mee en denken alles wel te kunnen verkopen. Maar zo is het niet meer, ook in Kassel moet je goede duiven mee hebben en super in orde anders verkoop je geen veer. En dan kost het geld, want met reis, hotel, eten, standhuur etc ben je zo 2000 euro kwijt, en voordat je dat terug hebt… daar komen de meesten niet aan. Dus denk niet, ik ga volgend jaar ook naar Kassel en word rijk. Nee, dat was tien jaar geleden zo, nu zijn de Oostblokkers net als de Chinezen op zoek naar goede en goed verzorgde duiven. En verkoop je slechte duiven dan komen ze nooit weer. Je kunt mensen èèn keer bedonderen, maar daarna bedonderen ze jou. Dus heeft u goede duiven doe het gerust, maar bij twijfel laat uw duiven thuis en ga gewoon heen voor de gezelligheid, want eigenlijk gaat het daar toch ook om.
Ik kwam zelf terug met een doffer, ook ik ben natuurlijk steeds op zoek naar toppers, en had al langer gehoord van een bepaalde Duitse doffer die zeer goed vloog en uit een topkoppel kwam met vele goede broers. Deze doffer liet men mij zien( had ik gevraagd), naar wat onderhandelen heb ik hem meegenomen naar Wilhelminaoord. Dus “die Unglaubliche” zit nu bij mij in het kweekhok. Maar afwachten nu, misschien is het de miskoop van de eeuw hahaha.
De duiven beginnen hier mooi door de rui te komen, net als bij u natuurlijk. Ze worden of sommige zijn al prachtig. Strakke koppen, lange vleugels superzachte pluim etc. Door het gebruik van mijn eigen Beute Producten weet ik zeker dat ze alles krijgen wat hun hartje begeert. En dan natuurlijk de Beute Bak, het grootste internationale succes van DHP. Alles qua grit, mineralen en zouten in èèn emmer. Mooier kunnen ze niet worden .
Iedereen succes, geniet van uw duiven en tot volgende week.
 

 

Terug