Dagboek

Dagboek van Gert-Jan Beute. Dagelijks probeert Gert-Jan hier de gang van zaken hier weer te geven.

LAATSTE BERICHT:

DONDERDAG DE 30E
30-7-2015

Goedenmorgen iedereen,

Gisteravond mijn gedachten over goede duiven eens laten gaan op mijn nieuwe facebook pagina, ik zal ze vandaag ook hier op plaatsen.

De jongen zijn er uit gegaan om 08.30 uur. Ze hebben er zin aan, enkele dagen achter elkaar compleet nat geworden door het rotweer, maar gelukkig heb ik ze wel laten vliegen.

Er gaan zo,n 35 jonge duiven mee morgen, Ze zien er goed uit. Al heb ik geen schijn van kans natuurlijk, sommige worden al wat kaal, ik heb ze puur natuur. Geen verduistering gedaan dit jaar. Enkele hebben twee pennen gestoten, maar sommige ook reeds vijf en zes. Ik zie de vluchten met de jongen als een leertijd. Ervaring op doen voor later, ik weet nu al welke jongen mogen blijven ongeacht hun prestaties als jonge duif. Bij de jonge duiven specialisten in onze club staan ze al op weduwschap, dat is ook beter wanneer je hard wil spelen. Maar hier zitten ze gewoon met zijn 35-en in bijna 7 meter hok, met een speeltuin vol stro. Ze mogen nu doen wat ze willen.

Waarom een nieuwe facebook pagina? ik heb er nu wel vier, twee voor groepen, over Beute Producten, de vluchten zijn begonnen, en dan twee privè pagina.s De nieuwe heeft als voertaal nederlands, en alle bekende internet terroristen worden van te voren reeds geweerd. Mijn oude met 4000 vrienden blijft gewoon in de lucht, maar ik zal er niet meer ALLES op zetten. Iedereen kan dit dagboek lezen, dus weten en lezen toch al alles....

De nieuwe Site www.beute-duivenproducten.nl had gisteren al meer dan 4000 kijkers, en veel liefhebbers hebben hun bestelling reeds gedaan via het winkelwagentje. U hoeft uw adres maar eenmalig in te vullen, het systeem onthoud alles voor u, ook de betalingen zijn safe. Er kan nu niets fout gaan

Geniet van het hollandse weer.

ps de Friesland Cup begint as zaterdag pas... afgelopen week afgelast omdat niet iedere club compleet was, anders waren we reeds door naar de tweede ronde... Maar nu zaterdag begreep ik gaat het niet tussen Noordwolde en Oosterwolde, maar tussen Ydo en Elco en Henk en Dolf, de rest doet mee, maar eigenlijk voor spek en bonen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Super duiven op nationaal , afdeling of regionaal niveau. Zijn altijd goed van bouw, of in ieder geval redelijk goed van bouw. Soms hebben ze een " mindere " rug . Natuurlijk zien we heel enkel eens een uitzondering, maar die zijn op 1 hand te tellen. Super duiven en dan matig van bouw( meestal rug) zie we wel eens bij Vitesse duiven. Duiven vliegen de eerste drie uurtjes met de kop dan, met hun verstand zeg maar. Hun oriëntatie en wilskracht is dan sterker dan hun bouw. Maar er zijn heel weinig echte super duiven. Dus de kans dat uw slecht gebouwde duif een topper word....is heel klein, bijna nul. Vooral over een jaar gezien en helemaal op de langer durende vluchten. Dus waarom die ene kans op 100.000 proberen? Hij of zij moet wel eten, enten, vliegen...etc dus brengt wel kosten met zich mee. Ik houd die slecht gebouwde duiven niet meer aan. Ik deed het dit jaar weer met een paar testduiven, en weer bleek het grote gelijk....nu naar het seizoen, zijn ze weg of gewoon slecht( over een seizoen gesproken). Nee, een topper kweken is al moeilijk genoeg, dus ik kweek en vlieg niet meer met slecht tot matig gebouwde duiven. En natuurlijk, als u geld genoeg heeft, speel ze dan gewoon iedere week, de mand is de beste keurmeester ....maar aan het eind van het seizoen inclusief een paar pittige vluchten vallen de slechten en matigen toch af...dus waarom wachten op " de mand als keurmeester" ?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu reeds bezig met de kweek van 2016. Ik denk dat iedereen er al min of meer aan denkt. We zijn nog maar net begonnen met d jonge duiven, soms nog niet eens. Maar nu vast denken aan dat koppeltje bijvoorbeeld waar nog geen jongen van weg zijn, of over die goede vlieger die naar de kweek gaat. Vergeet met goede vliegers nooit dat de jongen niet alleen uit hem of haar komen he. U heeft tegen uw topper ook een partner gezet . En soms is dat een waardeloze duif. Een duif die u kocht via internet, goede stamboom er bij, maar in de hand een 5 of 6. Dan is het jammer van uw goede vlieger... Wanneer de vlieger een echte topper is, dan heeft hij of zij het in ieder geval in het koppie. En bijna altijd ook een ruime 7 in de hand. Zet er dan geen 5 of 6 tegen. De kans dat ze dan goed van bouw worden, en het verstand van de goede vlieger krijgen is bijna nul. Zorg voor uw beste vlieger altijd voor een partner met een super bouw.
U kunt wel alleen naar verstand kijken, of naar die super oriëntatie .... Maar dan komen er misschien jongen uit met een iq van een professor, maar met een niet zo sportief lichaam...en dan kan het jong er nog niets mee.
Dus oriëntatie x oriëntatie kan.... Wilskracht x wilskracht kan.... Maar zorg wel voor de bouw, spieren, vleugels en pluim om al dat verstand te kunnen dragen/ voortbewegen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar meestal zijn eendaagse fondduifjes wat kleiner, maar zeer goed van bouw. Rond, zo'n balletje zeg maar (duivinnen) , ook bij duiven die over een geheel seizoen er staan zien we vaker normaal tot iets kleiner van bouw. Grotere en vooral zwaardere duiven moeten het op die afstand toch allemaal maar mee slepen. Op de Vitesse vinden we een grote variatie aan super duiven. Soms grote duiven met grote vleugels en een gewicht van twee anderen. En soms op de Vitesse duiven met een ongelofelijke oriëntatie en karakter maar uiterlijke fouten. Meestal zijn ze van onder, dus de stuit en spieren nog wel goed, maar is hun rug soms zwak. Ik heb zelfs wel bijna pauwstaarten gezien die asduif werden op de Vitesse , en zelfs wel eens een slappe rug of pauwstaart die een 1e op een TT vlucht pakte. Maar de echte supers die ik in de handen kreeg waren in mijn ogen goed van bouw. En die topduiven hebben nog iets gemeen, ze kijken allemaal stuk voor stuk. " intelligent " en soms zelfs boos ( kwaadkijkers). Dat is wel iets wat men niet zo gemakkelijk ziet. Je ziet het of ziet het niet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over stuiten, stuitjes of stuitbotjes.
Soms hoor ik : die topper van Verkerk heeft een open stuit....
Maar de liefhebbers die haar in de handen kregen voelden niet goed... De uiteinden van de stuitbotjes zijn wat spitser dan gemiddeld, daardoor " lijkt " het open te staan. Maar de basis, dus waar de stuitjes beginnen....dat moet tegen elkaar staan. Maar..... Waarom voelt u eigenlijk zo naar die stuit, wees voorzichtig... De duif heeft hard gevlogen, legt nu regelmatig eitjes, waarom moet u dan duwen en wroeten om te kijken of die stuit "open " staat. Nee, de basis is gesloten, de uiteinden zijn spits. Dat is wat anders. Het mooiste voorbeeld: zet twee bierflesjes tegen elkaar . De flesjes staan dan stevig tegen elkaar, de halsjes.... Iets uit elkaar toch?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Twee 8,5 duiven tegen elkaar, beute producten door het voer en water en ik word kampioen...NEE !!!!
Nee, misschien is het uiterlijk van de duiven een 8,5 maar heeft de duif geen verstand... Misschien is de duif niet 100% gezond, misschien is het klimaat op het hok niet geweldig, misschien heeft de duif een koude partner die hem of haar geen liefde geeft. Misschien heeft de duif een tochtige broedbak, misschien is de duif een keer achterna gezeten door de roofvogel, en nog 100 oorzaken waarom het allemaal niet zo gemakkelijk is. Maar .... We moeten wel bij het begin beginnen. Dus zorg dat ze super gezond zijn, goed van afkomst, en top van bouw , dan is er wat meer kans. En we gaan voor die kansen niet voor lauw-kansen !

Terug