Dagboek

Dagboek van Gert-Jan Beute. Dagelijks probeert Gert-Jan hier de gang van zaken hier weer te geven.

LAATSTE BERICHT:

DONDERDAG DE 6E
6-8-2015

Goedendag iedereen,

de jongen vanmorgen een uurtje gevlogen, de duifjes op nest wilden niet zo lang, en enkelen kwamen juist pas tegen 11.00 terug...die waren met koppels mee geweest. Zelf de ouden weer naar Afslag Ommen gebracht, dat is een mooie afstand voor een lapvluchtje. De jongen lap ik niet, heeft ook geen zin, ze worden zo kaal door niet verduisteren.

Jonge duiven spel is niet zo zeer wie heeft de beste jonge duiven, maar het gaat om het systeem. Als je bij ons in Rayon E kijkt, zul je straks vier man alles zien oprollen, althans vier hokken. Dat zijn Timmerman en van der Stouwe Douna beide uit Donkerbroek en de Homma,s en Wim van Dijk uit mijn cluppie Noordwolde. Door het systeem pakken ze vanaf as zaterdag als een trein, afgelopen week zag je het al, maar nu met de wind wat meer naar noord noordwest, zal van der stouwe Douna de Homma,s niet meer overlopen. De homma,s komen met hun 95 geprepareerde jongen op de vlucht en zaterdag as zal zich dat al gaan bewijzen. en dan de komende 3/4/5 vluchten is het alleen die 4 man     ( vier hokken met 7 man) die het pakken. Hun duiven staan dan op weduwschap, strak in het pak door verduisteren en nu bijlichten. En gewone jongen kunnen dat niet winnen. Maar wij ( u en ik) kiezen ervoor omdat allemaal niet te doen, ik heb de 38 jongen gewoon bij elkaar, hier en daar eitjes of een jonkie en niet verduisterd, sommige kan ik nog een paar weken spelen, anderen eigenlijk reeds niet mee, ze hebben de banden al laten vallen. Ik gok er op dat er deze week nog een jong bij mijn eerste vijf ouden zit, maar volgende week zal ik wel 10/15 ouden hebben voor het eerste jong. Bij de specialisten was het nu nog ongeveer gelijk, en zal juist straks de balans de andere kant op slaan, hun jongen op 10 pennen winnen het dan zeker weten.

Maar nogmaals ; over kwaliteit zegt het niet veel, door het systeem vliegt ieder jong goed, maar is niet iedere duif een topduif. Als jaarling of twee jarige kan een kaal nietsnut duifje van nu, wel een super worden. Dan speelt hij tegen "gelijk gestemden"

Volgende week woensdag ga ik op de Koffie bij Hans Eijerkamp, kan ik gelijk de ouden even mee nemen naar Zutphen, is toh 80 km.

Gisteravond bij Gunter Prange geweest, zeer gezellig. Nog over het verliezen van de jongen gehad. Hij wist ook van een paar grootheden uit de hollandse duivensport die 50% of meer reeds kwijt waren. Gunter denkt ook samenloop natuurlijk, gezondheid, ervaring, DNA etc maar vooral denk hij aan Straling.... en ik denk dat ook, vooral de eerste twee keer, raken daar veel duiven door weg, straling GPS, Radar, Zenders, etc etc. Het is een oerwoud van miljoenen stralingen in ons land, alles met alles wel 50 Miljoen aparaten die straling geven, alleen al in ons land, en jongen.....moeten dat eerst overwinnen.

Terug