Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek dinsdag 22 september 2015

22-9-2015

Goedendag iedereen,

morgen is Klaasje jarig, en ik zelf een weekje later. Dus as zaterdag maar even onze verjaardagen vieren, zelf hoop ik 50 te worden. 50 jaar oud man man man , ik voel me soms 80 hahaha. en soms ook 18

Vanmorgen visite gehad van een paar fanatieke jonge liefhebbers, drie man sterk. Jonge liefhebbers zijn vaak nog wat fanatieker dan de ouderen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

ze kwamen met de vliegduiven en er moesten wat uit, nu zijn ze al vaker geweest dus weten ze dat ik soms gelijk heb, nu was er een duifje met een 7,5 dus een mooi cijfer, maar dat was de beste jonge duif van het hok, maar ik vond enkelen met een 8 beter voor de toekomst. Maar dat is juist het leuke dat enkelen nog fijner in de handen zijn als jong dan de beste van het moment.

De duiven op eigen hok zitten dus allen gescheiden, en ruien als gekken, het is net een groot eenden nest. Vanmorgen eerst de kweekduivinnen in bad gehad, en later de weduwduivinnen.

De kweekdoffers zitten gewoon in de voliere, dus die hebben iedere dag kans om te baden.

Morgen, woensdag dus vast even door een gedeelte van de extra duiven, dat zijn jongen van Maart t/m September, van de kwekers. Ik vind dat geweldig om ze eerst te laten ruien en dan er wat mooie exemplaren tussen uit te vissen voor de kweek.

In het kweekhok zelf, of in ieder geval de duiven die er heen zouden moeten, heb ik veel meer duivinnen dan doffers, dus ook daar moet ik nog streng doorheen.  Ik kan kiezen of extra doffers zetten...of juist meer duivinnen uit selecteren.

Het is natuurlijk beter om weinig duiven te houden, gewoon het allerbeste houden en de rest uit selecteren.

Over dat minder duiven houden, ik zag op internet dat iedereen zo blij was met het item van Kees Bosua over minder duiven spelen...... dit zeg ik al vijftien jaar, het zelfde schema heb ik al jaren geschreven. Maar misschien dat het nu meer aanslaat als een grootheid het schrijft.

Natuurlijk moeten we daar naar toe. maximaal aantal duiven zetten per hok, per liefhebber. Ik schreef ooit 20 ouden, 40 jongen, maar dat aantal mag ook 30/50 worden natuurlijk, maar we moeten af van die massa hokken. Maar ik moet voorzichtig zijn, iemand met veel duiven belde me eerder om te zeggen: je wil vrienden met veel duiven toch niet tegen je hebben ...hahaha

Ik heb beide zijden van dichtbij bekeken, ik heb jaren weinig duiven gespeeld en afgelopen jaar met veel, dus ervaring met beide. En voor mij is het spelen met veel duiven niet fijn, het kost me te veel tijd, ik heb geen aandacht voor iedere duif, en bij aankomst van een groepje ergerde ik me dat ze niet binnen kwamen. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen. Dat ik iets fout deed.

Maar wanneer ik naar het "eerlijke" spel kijk, dan vind ik dat we naar een maximaal aantal moeten, de gehele duivensport moet op de schop, anders is er snel geen duivensport meer. Jongen verspelen, roofvogels, massa spelers en bestuurlijke problemen kosten leden, veel leden.

Terug