Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zaterdag 14 mei 2016

14-5-2016

goedenmorgen iedereen

De duiven zijn gelost met kopwind om 08.30 uur te Quievrain. 

Iedereen succes

Later meer

Update 11.00 uur.

Alles staat gereed, voer in de bakken aangemaakt met Olympic MG Mix en Beute Lecithine olie( allen hier te bestellen via de webshop), door het water eerst Electroboost, klein beetje heet water er op, even laten oplossen, koud water er bij en Clean Balance. Toen in het hok gezet om 08.30 uur om op hok temperatuur te komen.

Ik verwacht een hele mooie vlucht, ik hoor op andere sites dat mensen geen vertrouwen hebben in het weer, de omstandigheden of hun duiven, ik denk dat het mee gaat vallen, het gaat in mijn ogen een veel betere vlucht worden dan vorige week. En omdat de wind Noord is, is het voor heel de afdeling gelijk, althans voor 80% van de liefhebbers, de echte noordwest kop zal geen vroege duiven pakken in afdeling verband maar verder van Urk tot boven aan op de eilanden, overal kunnen vandaag vroege duiven vallen. Waarom niet in Harlingen? omdat die nu over het ijselmeer moeten of over urk en dan naar het noordwesten. Maar de lijn Joure , Tijnje en  Zwaagwesteinde en dan alles wat daar in de buurt komt heeft gelijke kansen, ook Wilhelminaoord heeft vandaag kansen, u weet het lievere koekjes worden niet altijd gebakken, noordwest was nog beter geweest. Maar misschien beetje geluk, de wind draaid hier nu wat van pal noord naar iets noordwest.

Volgens Combinatie van de Stouwe/Douna zullen ze ongeveer 1200 mpm halen, ik denk persoonlijk wat sneller, maar dat kan vertraagd worden wanneer ze wat buitjes onderweg tegen komen dan gaan de snelheid van 1300 zo naar 1150 of nog minder. Duiven zijn tegenwoordig veel sneller dan vroeger, er zijn mensen die zeggen van niet, maar in de jaren 70 hadden we Deventer 55 minuten, Zutphen 65 minuten vliegen ( vijf minuten binnen het uur en vijf minuten buiten het uur), nu is het 45/50/55 minuten. Uitzondering vluchten zijn er altijd, maar vroeger ging je uit van 75 km/uur met gewoon weer, tegenwoordig is de eerder regel 85/95 km/uur.

Wat we wel hebben door de evolutie dat de computers in het koppie van een duif wat eerder van slag zijn, er blijven meer duiven achter. En hele goede duiven vliegen met slecht weer dwars door de buien, stranden dan, en de mindere duiven vliegen er om heen, en komen eerder aan. Afgelopen week ook met die zuidoosten wind, gewone duiven waren gemiddeld de snelsten en toppers kwamen vaak van het noordwesten terug, of helemaal niet ( Afdeling 6) en topduiven uit onze omgeving zaten boven in friesland, in Den Helder en op de Eilanden. Toppers gaan hard, gaan vooruit, minderen raken bij de nederlandse grens de toppers al kwijt en pakken dan hun eigen weg omhoog.... en arriveren eerder. Uitzonderingen zijn er altijd he.

Als Henk Douna gelijk heeft met 1200 mpm dan komen ze hier aan om 12.58 uur. We zullen het zien. Vandaag 20 duiven in het systeem gezet, niet de 20 "aangewezen van voor het seizoen"maar nu een keer de 20 constante duiven tot nu toe met 5 op 5 en 4 op 5 ( al zijn daarvan natuurlijk veel top 20 duiven)

Vanmorgen weer een jeugdlid op bezoek gehad, een jonge dame, ze kwam kijken naar haar jonge duif van 14 dagen oud, ze wilde hem reeds meenemen, dat kon gelukkig omdat papa nog een koppel had net zo oud met èèn jong. Prachtig toch. De duif heet Black Pearl zegt ze. Ze nam hem op schoot mee naar huis, niks geen doosje of mandje, nee gewoon op schoot.

update 12.20 uur

De duiven zullen wel onderweg zijn, ik zie straks op de Blauwband wel waar ze vallen en welke snelheid. Bij afdeling 10 zijn ze weer in twee groepen los, kleinere koppel naar èèn deel van de afdeling dan zie je steeds dat ze wat harder gaan. En die van 10 hebben nooit met het ijsselmeer te maken. Vorige week met die zuidoostenwind zagen we hier op de grens met Friesland koppels afdeling 10 duiven, zo ging het hier ook natuurlijk, maar dan door het water krijg je gigantische verschillen in mpm. later meer

update 13.50 uur

Zeer goed verlopen vlucht hier, in de club de 1e en in een half uurtje ongeveer 35 van de 50 thuis. Tussen de 1e op 12.52 en de 5e duif om 12.59 zaten dus gaatjes maar na 13.00 uur kwamen ze heel vlot. om 13.30 hebben we er dacht ik 41/50. ik gok in de club op de 1e en 2e prijs.

Terug