Dagboek

Dagboek van Gert-Jan Beute. Dagelijks probeert Gert-Jan hier de gang van zaken hier weer te geven.

LAATSTE BERICHT:

DE 18E
18-5-2016

Goedenmorgen iedereen,

Gelukkig nog redelijk weer, duivenweer zeg maar, volgens mij a.s. zaterdag ook prima.

De duivinnen hebben een uur goed gevlogen, ik roep ze na een uur binnen nu, als ik niet zou fluiten zouden ze waarschijnlijk langer vliegen, maar om 16.00 uur gaan ze nog een uurtje, en dan is het ruim voldoende voor vanmorgen. Enkele duivinnen beginnen elkaar leuk te vinden, voor mij geen enkel probleem. Natuurlijk was ook ik er vroeger bang voor, maar ik zie geen problemen en geen verlies van prestaties. Hoe ik het zie? , wanneer de duivinnen binnen gaan in het doffer hok, en ik kom iets later ook binnen dan zitten er soms twee in een broedbak, dat is een teken dat ze elkaar leuk vinden maar ook dat ze gezond zijn en zich prima voelen. Dus wees niet bang. Wel belangrijk dat u de duiven blijft spelen , en vrijdag bij het tonen wat meer tijd geven en zaterdag op zondag nacht blijven ze nu een keer samen. èèn van onze beste duivinnen ooit was Babette, ze lag de gehele dag voor de schuifdeur met de doffers, zij aan de ene zijde haar man aan de andere, en door een kier konden ze elkaar altijd zien. Maakt nieks uit hoor, goede duiven zijn goede duiven.

Wanneer zo de doffers uitgevlogen zijn, laat ik ze natuurlijk binnen, maar voordat ik ze voer, pak ik ze allemaal even en krijgen ze een oogdruppel, ik let dan gelijk op het gewicht, forme, en dat soort zaken. Even een half uurtje de tijd nemen voor ze eten krijgen. Hier eten ze in een gezamelijke bak. De duivinnen ook, en krijgen exact het zelfde voer.

In vroeger jaren kregen de duivinnen lichter voer, maar dat is voor de programma speler met duivinnen niet meer van deze tijd , ze vliegen meer, trainen meer, meer dagfond vluchten dus moeten het zelfde of zelfs meer eten dan de doffers.

Waar ik heel blij mee ben, over veertien dagen hebben we een dagfond vlucht, op de zelfde zaterdag hebben we een Vitesse vlucht, de gewonde duiven van het voorseizoen kunnen dan weer mee. Maar nu komt het, de volgende dagfond weekenden zijn er geen dubbel vluchten meer, men hoeft niet meer te splitsen, u kunt gewoon al uw duiven op de dagfond zetten. Dus geen gezoek meer, geen dubbele inmand dagen( donderdag en vrijdag) nee, gewoon èèn vlucht met veel duiven op èèn afstand. Hier in Friesland zijn de noordelingen niet bang voor de kortere afstanden van de polder, veel vluchten met normaal weer hebben overal vroege duiven op de dagfond. Alleen met zware kopwind zie je meer vroegen op de korte afstand, maar opvallend hier in Friesland is dat er altijd super vroege duiven op de langste afstanden zijn zelfs met noordoosten wind. Die klasse melkers met hun klasse duiven zijn er altijd. De mannen uit Surhuizum, Ee, Dokkum, Zwaagwesteinde, Oudwoude, Drachtstercompagnie en Burgum hebben altijd vroegen door hun klasse duiven.

Terug