Dagboek

Dagboek van Gert-Jan Beute. Dagelijks probeert Gert-Jan hier de gang van zaken hier weer te geven.

LAATSTE BERICHT:

WOENSDAG 10 MEI
10-5-2017

Goedendag iedereen,

Het gaat mooi weer worden het komende weekend en de gehele volgende week. Het zal voor veel hokken ook tijd gaan worden, te lang koud geweest. In vroeger tijden zei men te koud voor de weduwnaars... daar geloof ik zelf niet in, maar dat ze warmte graag hebben dat is natuurlijk wel zo.

De hokken die op de verkeerde richting staan en dus geen ochtend zon krijgen, hebben het moeilijk hoor, de duiven draaien matig, hier en daar zien we beter presterende hokken op die "foute richting", deze hebben de kachels of verwarming platen aan staan. Ook dit is weer zo een onderwerp......waarom niet eerlijk? in mijn omgeving een paar hokken die de kachels vol aan hebben...dat mag, zelf baas op je hokken....als je vraagt: heb je de kachel aan? nee, echt niet...even later zeggen ze, ja okè ze branden...of de vrouw van een liefhebber verpraat zich; Kachel aan? ja bij mijn man ook.... jongens wat maakt het nu uit, wees eens eerlijk.

Hier op de hokken gebeurt niks wat ik niet eerlijk vertel, of u er iets mee gaat doen? zelf weten, maar ik vertel alles. Mijn vader zei altijd: we moeten elkaar verslaan met betere duiven niet met geheimen... En waar praten we over?? een kachel of een verwarming plaat.

Net als die bekende liefhebber in noord nederland, heeft verwarming platen.. die hangen als een gordijn boven de broedbakken van de weduwnaars( net voor de broedbakken aan het plafond), komen de mensen voor een reportage....dan hangen ze tijdelijk aan de zijwand, schrijvers weg....weer terug klik klik boven de weduwnaars.

Net als met bijlichten... enkele topspelers zeggen: overdag niet aan doen.....doen het zelf wel. Zeggen bijlichten vanaf de langste dag( bij de ouden)...doen zelf vanaf as zaterdag 13 Mei ( en dan verdubbelen ze de lampen vanaf de derde dagfondvlucht)... als ze betere duiven hebben..... wat ze zeggen, dan mogen de anderen dit systeem toch ook weten? of staan ze nog steeds in de ikke ikke stand?

Duivensport is ...ik snap het wel natuurlijk, een sport op eigen erf, je doet alles om beter te zijn dan de clubgenoot, je gaat dingen proberen, en als het lukt, vertel je het niet aan die ander, ik steek zo niet in elkaar, nooit gedaan. Tientallen, misschien wel 100 liefhebbers zijn door tips of hulp of gratis duiven op een beter niveau gaan spelen, en komt er dan een reportage....dan kijk ik toch altijd even...in 80% van de gevallen geen letter. Ach, je raakt er aan gewend, maar toch..... had ik het leuker gevonden...als ze eerlijk waren.

Ik denk meer dan 10 jaar geleden hielp ik ieder jaar een beroemd hok met selectie, zijn complete kweek en vlieghok werd dan op papier gezet, koppels samen gezet, waar echt nationale asduiven uit kwamen, en waar hij later erg rijk mee werd. Kwam er een reportage op een beroemde internet site..... werd er gesproken over zijn feeling om goede duiven te ondekken, zijn kennis etc. Geen letter over onze vriendschap en dat we selecteren en koppelen jaren samen deden, nu lach ik er om, ik ben het gewend, maar toen, ik vond het verschrikkelijk. Op de vraag waarom? was altijd de schuld van de schrijver, wel gezegd maar was er per ongeluk niet ingekomen haha

Duiven melkers... rare mensen? of is het gewoon in de wereld? waarschijnlijk zijn we gewoon mensen.

Dit weekend gaan er weer 40 duiven mee, ik had afgelopen weekende de 2 reserve duiven mee, maar die waren mijn 41e en 42e duif, dus zijn niet voor niks reserve duiven( voor thuiskomst, opvang en tonen). En ik laat de 818 thuis, een super duivin van GPS, veel kopprijzen, twee keer Teletekst, maar ze heeft last van de spieren, ze gaat naar buiten, gaat mee op de vlucht, pakt een prijs....maar ik zie het, ze is niet 100%, dus Hillie blijft thuis, dit jaar nog als weduwduivin, volgend seizoen naar het kweek hok. Ik zal haar vanavond aan dokter Wolf laten zien, aan de spierproblemen kan hij niks doen, maar op geel, slijm, wormen en of coccidiose kan hij haar mooi bekijken( zit in het zelfde vlieghok).

Deze 14-818 Hillie is een rechtstreekse van Team GPS, ik kreeg van hun een paar testduiven in 2014, het waren eigenlijk allemaal goede duiven, ik kreeg ze uit de besten van Team GPS, en als je dat doet ben je een grote, en is er ook kans dat het er uit komt. Een andere GPS duif was op de africhting vlucht( met klok vlucht) de snelste van het Rayon reeds dit jaar. Deze Hillie is dochter van het wonderkoppel Hero x Prinses, beide rechtstreeksen van Gust Jansen( de fokker en speler van de beroemde Olympiade 003). Volgend seizoen wanneer Hillie naar de kweek gaat, gaan er twee jongen van terug naar GPS-Team. Dat weten ze nog niet, maar ik doe het gewoon. Uit Hillie heb ik ook een jonge duif gefokt die reeds een 1e won...helaas later opgevreten door de rover.

Mijn Vechtmachine is op vakantie naar Derycke-Schieman, hij staat daar op de 1e nationaal Gien !! Gabriella. een dochter van de Vechtmachine( die hier zijn partner was), is ook mee en komt op de vader van de 1e nationaal en/of op de superkweker. De jongen zijn 50/50 , we hopen er beide beter van te worden. Als kers op de taart kreeg ik al een zusje van de 1e nationaal Gien. Op de korte afstand is de wind bijna belangrijker dan goede duiven, maar met wind op kop of meer uren vluchten, is een goede duif belangrijker.

Van mijn vriend Gunter Prange kreeg ik een dochter van de 2100 x dochter goudhaantje, ook zo een geweldige gratis duif, moeder van de asduif jong 2015. Van een andere vriend en geweldig lief mens Bas Verkerk kreeg ik Mastermind 13-236 bij mijn herstart...ik moest haar spelen...maar deed het niet, ieder bevlogen jong van haar won reeds een eerste, met twee verschillende doffers, ook naar Bas gaat : of hij wil of niet.....een koppel jongen terug, duivensport doen we samen.

Twee liefhebbers uit Joure wilden stoppen met de sport, ik ken ze beide goed. Stoppen??? neeeeeeee hier hebben ze de late jongen gehaald uit de vliegers, natuurlijk even een jaartje geduld, ze zijn nog jong, maar als ik ze verkoop zijn ze weg....en nu zitten ze in Joure, en kan ik halen wat ik wil, en gaan ze daar weg, dan komen ze terug, ze zijn gewoon op vakantie zeg maar. Duivensport is zo mooi, samen doen en eerlijk !!

Terug