Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

WOENSDAG 10 MEI
10-5-2017

Goedendag iedereen,

Het gaat mooi weer worden het komende weekend en de gehele volgende week. Het zal voor veel hokken ook tijd gaan worden, te lang koud geweest. In vroeger tijden zei men te koud voor de weduwnaars... daar geloof ik zelf niet in, maar dat ze warmte graag hebben dat is natuurlijk wel zo.

De hokken die op de verkeerde richting staan en dus geen ochtend zon krijgen, hebben het moeilijk hoor, de duiven draaien matig, hier en daar zien we beter presterende hokken op die "foute richting", deze hebben de kachels of verwarming platen aan staan. Ook dit is weer zo een onderwerp......waarom niet eerlijk? in mijn omgeving een paar hokken die de kachels vol aan hebben...dat mag, zelf baas op je hokken....als je vraagt: heb je de kachel aan? nee, echt niet...even later zeggen ze, ja okè ze branden...of de vrouw van een liefhebber verpraat zich; Kachel aan? ja bij mijn man ook.... jongens wat maakt het nu uit, wees eens eerlijk.

Hier op de hokken gebeurt niks wat ik niet eerlijk vertel, of u er iets mee gaat doen? zelf weten, maar ik vertel alles. Mijn vader zei altijd: we moeten elkaar verslaan met betere duiven niet met geheimen... En waar praten we over?? een kachel of een verwarming plaat.

Net als die bekende liefhebber in noord nederland, heeft verwarming platen.. die hangen als een gordijn boven de broedbakken van de weduwnaars( net voor de broedbakken aan het plafond), komen de mensen voor een reportage....dan hangen ze tijdelijk aan de zijwand, schrijvers weg....weer terug klik klik boven de weduwnaars.

Net als met bijlichten... enkele topspelers zeggen: overdag niet aan doen.....doen het zelf wel. Zeggen bijlichten vanaf de langste dag( bij de ouden)...doen zelf vanaf as zaterdag 13 Mei ( en dan verdubbelen ze de lampen vanaf de derde dagfondvlucht)... als ze betere duiven hebben..... wat ze zeggen, dan mogen de anderen dit systeem toch ook weten? of staan ze nog steeds in de ikke ikke stand?

Duivensport is ...ik snap het wel natuurlijk, een sport op eigen erf, je doet alles om beter te zijn dan de clubgenoot, je gaat dingen proberen, en als het lukt, vertel je het niet aan die ander, ik steek zo niet in elkaar, nooit gedaan. Tientallen, misschien wel 100 liefhebbers zijn door tips of hulp of gratis duiven op een beter niveau gaan spelen, en komt er dan een reportage....dan kijk ik toch altijd even...in 80% van de gevallen geen letter. Ach, je raakt er aan gewend, maar toch..... had ik het leuker gevonden...als ze eerlijk waren.

Ik denk meer dan 10 jaar geleden hielp ik ieder jaar een beroemd hok met selectie, zijn complete kweek en vlieghok werd dan op papier gezet, koppels samen gezet, waar echt nationale asduiven uit kwamen, en waar hij later erg rijk mee werd. Kwam er een reportage op een beroemde internet site..... werd er gesproken over zijn feeling om goede duiven te ondekken, zijn kennis etc. Geen letter over onze vriendschap en dat we selecteren en koppelen jaren samen deden, nu lach ik er om, ik ben het gewend, maar toen, ik vond het verschrikkelijk. Op de vraag waarom? was altijd de schuld van de schrijver, wel gezegd maar was er per ongeluk niet ingekomen haha

Duiven melkers... rare mensen? of is het gewoon in de wereld? waarschijnlijk zijn we gewoon mensen.

Dit weekend gaan er weer 40 duiven mee, ik had afgelopen weekende de 2 reserve duiven mee, maar die waren mijn 41e en 42e duif, dus zijn niet voor niks reserve duiven( voor thuiskomst, opvang en tonen). En ik laat de 818 thuis, een super duivin van GPS, veel kopprijzen, twee keer Teletekst, maar ze heeft last van de spieren, ze gaat naar buiten, gaat mee op de vlucht, pakt een prijs....maar ik zie het, ze is niet 100%, dus Hillie blijft thuis, dit jaar nog als weduwduivin, volgend seizoen naar het kweek hok. Ik zal haar vanavond aan dokter Wolf laten zien, aan de spierproblemen kan hij niks doen, maar op geel, slijm, wormen en of coccidiose kan hij haar mooi bekijken( zit in het zelfde vlieghok).

Deze 14-818 Hillie is een rechtstreekse van Team GPS, ik kreeg van hun een paar testduiven in 2014, het waren eigenlijk allemaal goede duiven, ik kreeg ze uit de besten van Team GPS, en als je dat doet ben je een grote, en is er ook kans dat het er uit komt. Een andere GPS duif was op de africhting vlucht( met klok vlucht) de snelste van het Rayon reeds dit jaar. Deze Hillie is dochter van het wonderkoppel Hero x Prinses, beide rechtstreeksen van Gust Jansen( de fokker en speler van de beroemde Olympiade 003). Volgend seizoen wanneer Hillie naar de kweek gaat, gaan er twee jongen van terug naar GPS-Team. Dat weten ze nog niet, maar ik doe het gewoon. Uit Hillie heb ik ook een jonge duif gefokt die reeds een 1e won...helaas later opgevreten door de rover.

Mijn Vechtmachine is op vakantie naar Derycke-Schieman, hij staat daar op de 1e nationaal Gien !! Gabriella. een dochter van de Vechtmachine( die hier zijn partner was), is ook mee en komt op de vader van de 1e nationaal en/of op de superkweker. De jongen zijn 50/50 , we hopen er beide beter van te worden. Als kers op de taart kreeg ik al een zusje van de 1e nationaal Gien. Op de korte afstand is de wind bijna belangrijker dan goede duiven, maar met wind op kop of meer uren vluchten, is een goede duif belangrijker.

Van mijn vriend Gunter Prange kreeg ik een dochter van de 2100 x dochter goudhaantje, ook zo een geweldige gratis duif, moeder van de asduif jong 2015. Van een andere vriend en geweldig lief mens Bas Verkerk kreeg ik Mastermind 13-236 bij mijn herstart...ik moest haar spelen...maar deed het niet, ieder bevlogen jong van haar won reeds een eerste, met twee verschillende doffers, ook naar Bas gaat : of hij wil of niet.....een koppel jongen terug, duivensport doen we samen.

Twee liefhebbers uit Joure wilden stoppen met de sport, ik ken ze beide goed. Stoppen??? neeeeeeee hier hebben ze de late jongen gehaald uit de vliegers, natuurlijk even een jaartje geduld, ze zijn nog jong, maar als ik ze verkoop zijn ze weg....en nu zitten ze in Joure, en kan ik halen wat ik wil, en gaan ze daar weg, dan komen ze terug, ze zijn gewoon op vakantie zeg maar. Duivensport is zo mooi, samen doen en eerlijk !!

Terug