Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zaterdag 20 mei 2017

20-5-2017

Goedemorgen iedereen,

Update 14.20 uur

Het ging redelijk, niet helemaal tevreden, de jaarling duivin 660 mijn eerste, ik heb maar 1 jaarling duivin. 1694 mpm. Duiven vielen minder vlot omdat er nog redelijk wat jongen buiten zaten( laten enten vanmorgen), de eerste verspeelde niet veel hoor maar had normaal wel de 1700 meter aangetikt. Vlot alles weer thuis. De Jaarling duivin was onze 5e getekende, had nog niet gemist ook.

40 duiven in de mand voor Quievrain met een afstand van 321 km, in pv de vredesduif een kleine 600 duiven. Gisteravond ook nog even de jonge duiven in de mand gedaan( eerste keer), ze worden vandaag geent tegen paramixo virus bij Nanne Wolf. Gerrit Vedder vroeg of hij ze even mee moest nemen, hij ging toch heen, ik zei het zijn er bijna 100 hè maar dat was geen probleem. Om 06.45 uur was hij hier al, de jongen stonden dus klaar vanaf gisteravond 20.00 uur. Natuurlijk water bakjes er aan, maar gedronken was er volgens mij niet van.

Ik gok in de club vandaag op Wim van Dijk uit Oldeberkoop, goede duiven, gezond, en hij zit op de verste afstand, en die drie dingen samen met wind uit het zuid westen moet genoeg zijn om het winnen.

We hebben jaren gewerkt met electronische manden tellers, maar hier en daar begon het te haperen, gister voor het eerst gewerkt met nieuwe tellers, netjes opgezet door Harry Hoekstra waarvoor dank.

Zoals ik reeds zei, zaten de jongen in de mand vanaf gister avond 20.00 uur, en nu geent worden, volgens de kenners moeten ze nu colie krijgen( darm problemen/ kinderziekte), we zullen het zien. Als ze het krijgen is het nog mooi op tijd voor de vluchten. Straks bij thuiskomst laat ik ze hier achter het huis los, en kunnen ze hun eigen hok weer opzoeken, over het voer heb ik wat collicontrol ( Beute)

Volgend weekend ga ik ze ( wanneer ze gezond zijn en of blijven), allemaal door de hand nemen en selecteren. Bij diverse liefhebbers heb ik de laatste weken hun jongen al mogen doen, uit hun ervaring bleek dat ik er niet vaak naast zat. Zelf wacht ik altijd even, de roofvogel kan dan ook een 7 pakken, heb ik die weg gedaan, pakt hij zowiezo een 7,5 of meer toch. duiven met een cijfer 5 of 6 kweek ik niet meer, komt hier niet voor, zo nu en dan een 7 maar die mag dus even blijven zitten, tot het roofvogel geweld achter de rug is. Nu rond 1 Juni ga ik de jongen echt selecteren voor de toekomst. Aan duiven die alleen de eerste 3 vluchtjes prijskunnen pakken heb ik niets, het moeten 8-tjes zijn,

Bent u het niet met mij eens? dat kan en mag, meestal weet u niet hoe mijn keuring gaat, en weet u niet hoe een 5,6 of 8 in de handen ligt., voor de meesten zijn het nummers. Dat er nu ook andere keurders, cijfers gebruiken, en soms zelfs mijn lijstje na maken... tja, die kunnen niet zelf iets bedenken. Een 9.25 van een andere keurder uit Belgie kan soms hier naar de eeuwige jachtvelden. En vergeet niet te kijken of de keurder zelf wel postduiven heeft... heeft gehad, en hoe hij ze zelf pakt, als je als een krant pakt, moet je niet te veel praten over "ik kan het", dan zou je het ook kunnen op eigen hok.

En nogmaals, op de vitesse met 1,2,3 uurtje vliegen maakt de bouw niks, verstand moet hij hebben, zit u precies op de vlieglijn? dan kan er zelfs een uurtje bij, maar op de dagfond van 500/600/700 km en met 6 uurtjes of meer vliegen...... dan , vallen de 6-jes steeds vaker door de mand. En die liefhebbers die nu al komen met hun jonge duiven?  uit hun ervaring( eerste twee jaar ook de 5,6,7 cijfers aanhouden), klopt het extreem vaak als jaarling, dus doen het nu al voor de vluchten, minder jongen, betere verzorging, minder verliezen, hoger prijspercentage.

Terug