Laatste nieuws van Gert Jan Beute Duivenproducten
systeem gemaakt voor een klant
23-12-2020
Systeem 2021
Het er zijn 17 koppels kwekers, dat zijn 34 duiven.
En er zijn 20 weduwnaars en 25 weduwduivinnen maar 5 duivinnen zitten tijdelijk apart , dus 20 x 2 = 40 vliegduiven.
Koppelen vandaag 20-12-2020
De duiven zijn goed voorbereid , zijn gezond en krijgen goed te eten.
Ik zou adviseren Beyers Premium Kweek, gemengd met wat hennep, snoepzaad en eventueel wat Beute korrels. Op een emmer vol van dit voer( nu voor kwekers en vliegers omdat alles gekoppeld zit), doe ik eerst een bus hennep en een bus snoepzaad en daarna vol scheppen en goed blijven mengen met het kweekvoer. Ik gebruik een Beute emmer als maat voor dit alles.
Bij de kwekers, en dat zijn er 34 stuks moet iedere dag 1200 gram van deze mengeling beschikbaar zijn( dus 1,2 kilo voer). Wat de andere dag nog in het hok/bak of potjes zit kan weg. Als het kouder word en het voer is op en ze zijn hongerig dan mag het best oplopen tot 1400 gram( 1,4 kg). De Beute-korrels heb ik niet standaard door de emmer omdat wanneer ik het voer aanmeng met Olympic MG Mix en Colicontrol, Lecithine olie of iets anders de korrels zacht worden. De vliegers krijgen normaal nu overdag 1400 gram ofwel 1,4 kg. Hier het zelfde als bij de kwekers, te veel de andere dag weg pakken, en bij koude mag het wat meer tot ongeveer 1650 gram.
De verlichting zou ik aandoen bij vliegers en kwekers, misschien hebben jullie reeds bijgelicht , zo niet dan de lampen aan van 07.00 uur tot ongeveer 19.00 uur, dan kan Martin ook nog wat zien bij thuiskomst. Hier ook overdag de lampen aan. Maar dit kan in deze kweektijd ook van 08.00 uur tot 20.00 uur, als dat beter uitkomt. De lampen overdag ook aan, ik vind dat er steeds een soort van zon moet schijnen op het hok.
Heel belangrijk in de dag of dagen dat duiven opgesloten zitten in hun bak dat ze BEUTE-BAK krijgen, of in ieder geval wat grit. Grit van Beyers zit in zakken van 25 kilo, en het is altijd goed om daar nog wat extra van door de Beute-Bak te mengen. Duiven hebben nu geen ideale omstandigheden om te kweken dus is er gevaar voor gebrek aan Vitamine D (Zon Vitamine) en kalk voor het maken van de ei schaal. Bij gebrek hieraan komt het voor dat duivinnen na het leggen bijna niet meer kunnen lopen.
Nu bij het koppelen zoveel mogelijk de hokken dicht, open spoetnikken en of volières en zelfs windbreek-gaas brengen koude en of tocht naar binnen. Overdag mag het best even open, of mogen ze in de volière maar tegen de avond alles weer naar binnen. Zorg dat de hokken droog zijn en schoon, na het schoonmaken een paar handen kattenbakkorrels en wat zilverzand is fijn voor mens en dier.
Zodra de koppels samen gezet zijn ook gelijk de broedschalen er in, een duivin word soms zo achterna gezeten, en ze weet zodra ze in de schaal staat is het rustig. Koppels waarbij het even niet wil, de bak op half zetten, de duivin vast zetten in het broedschaal gedeelte en de doffer die zijn eigen bak weet, even los om af en aan te vliegen.
Ik vind dat er ook gelijk een beetje tabak-stelen in de schaal moet liggen, in ieder geval vanaf dag drie. Koppels die later niks zelf bouwen GEEF ik tabak-stelen in de schaal. Een matje is goed om in de schaal te leggen, ook kan een krant gebruikt worden, maar altijd GENOEG nestmateriaal. Te weinig of geen nestmateriaal kan jonge duiven voort brengen die scheef op de poten staan of een krom borstbeen hebben. Wanneer de jongen geringd zijn en er zijn koppels met 1 jong, die dan samen leggen. Eenlingen hebben geen nestmaat om tegen aan te schuren , ze kunnen dan buispennen krijgen of van die rare vleugels. Door het niet open gaan van de hulsjes.
Het verstandigst is dat men zo vaak mogelijk op de hokken is, en steeds een koppel los laat, zodra ze minstens drie keer in en uit die bak gevlogen zijn, zet je ze weer vast en mag een ander koppel los. Als men er bij blijft mogen ook best twee koppels tegelijk. Zodra alle koppels een keer of twee zijn los geweest en het lijkt goed dan in een kalm tempo meerdere koppels los laten, en die mogen dan ook los blijven. Duiven die toch weer naar een oude partner gaan, steeds apart los laten van dat andere koppel tot ze op eitjes zitten. Om vechten en kapot gaan van eieren tegen te gaan, de schaal van die koppels hoger( op blokken bijvoorbeeld) zetten, dat het vechten voor de broedschaal gebeurt in plaats van op de schaal.
Zodra de duiven op eieren zitten dan mag het voer best lichter gemaakt worden doormiddel van aanlengen met Beyers Recup, Beyers zuivering of Beyers Gaby Vandenabeele. In de broedtijd doet een duif weinig, honger mag hij nooit hebben dan loopt hij makkelijk van de eieren af maar heel eiwitrijk of vetrijk hoeft ook niet. Ook de verlichting mag zodra de duiven op eieren zitten bij de vliegers uit of korter, let op, alleen bij de vliegers. Zodra de jongen uitkomen dan weer aan.
Ik vind bij vliegduiven het heel belangrijk dat ze jongen groot brengen, voor de motivatie en drang in de toekomst. Maar omdat we op weduwschap spelen is het zeer belangrijk het volgende in acht te nemen. Zodra bij de vliegduiven naast de jongen weer een ei ligt, of de jongen 16 dagen oud zijn dan de duivinnen weg pakken. De duivinnen naar het hok waar ze zitten tijdens de vluchten( naast de weduwnaars op schapjes), daar geen lampen aan en ze gelijk op licht voer zetten ! Beyers Recup of Beyers Zuivering. Dus zodra u een ei ziet liggen, duivin weg. Jongen 15/17 dagen maar nog geen ei, duivin ook weg. Het tweede ei legt ze dan op de vloer van het duivinnenhok.
De doffers brengen de jongen wel groot, even in de gaten houden, sommige doffers voeren de eerste dag niet.
Nooit de duivinnen afzetten met de jongen !, die jongen moeten nog kweekvoer, de duivinnen krijgen dit dus ook, sommige duivinnen voeren de jongen, maar anderen doen niets, krijgen toch kweekvoer, worden dik en kunnen lesbisch worden door dit eiwitrijke voer. En dat geeft weer problemen later in het seizoen. De vliegduiven niet herkoppelen voor de vluchten. In de periode na het kweken tot de eerste vlucht zo nu en dan een nachtje samen is goed en bij jaarlingen misschien wel noodzakelijk om niet “af te wennen” van hun partner. De duivinnen krijgen zodra ze bij de jongen en weduwnaars weg gepakt zijn 1 keer daags voer en wel 30 gram Beyers Recup, of als u toch twee keer wilt voeren dan twee keer 15 gram. In deze rusttijd hoeven de duiven weinig tot geen hennep, snoepzaad en of pinda’s, wel kan door de hoeveelheid een 10/20% Beute korrels gegeven worden. De lampen zijn uit bij de duivinnen !! en ook bij de doffers zodra daar de jongen afgezet zijn.
-------De jongen gelijk bij het spenen enten tegen paramixo. En eventueel een geel tablet. De jongen krijgen natuurlijk zoveel voer als ze willen, beyers kweek. Ik adviseer meerdere malen per dag en niet 1 x per dag volle bak, omdat op het voer Colicontrol zit en regelmatig MG mix, en bij extreem volle bakken smeren ze er te veel mee. Een jonge duif mag best 40/50 gram voer per dag eten, en hier mag ook wat snoepzaad bij doorheen en zelfs wat pinda’s al is het beter die afzonderlijk te geven vanuit een voer-bus, pinda’s maken een ander geluid bij rammelen, en een duif raakt verslaafd aan pinda’s en dus aan dat specifieke geluid
De jongen goed in de gaten houden, sommigen weten de waterbak niet te vinden, gaan dan met de ogen knipperen, raken verzwakt en zijn dan vatbaar voor de coli bacterie in hun lijf. Zodra u een jong ziet wat met de ogen knippert , deze ondersteunden naar de waterbak, en belangrijk, via de normale ingang water laten pakken (door de gaten van de drinkbak) en dus niet via de geopende bovenzijde van de pot. Een duif drink dan wel maar weet nog steeds de ingang niet.
De jongen in principe iedere dag colicontrol over het voer, als u 5 ml per kilo voer doet zit u redelijk goed. Van te voren gereed maken dan kan het wat drogen. Drie dagen per week krijgen de jongen Olympic MG Mix over het voer, dit aanplakken met “het liefst” Colicontrol, dan 10 ml per kilo voer gebruiken en een eetlepel Olympic MG Mix.
----------------Terug naar de oude duiven, kwekers en vliegers vanaf koppeldatum 20-12-2020.
Het voer weet u. Door het water om de dag LTW door het water of om het makkelijk te maken vijf dagen aan een stuk en dan vijf dagen niet etc. En in de kweektijd twee maal per week Vitaminen verstrekken, door het water, mag gewoon door de LTW. Maar het mag ook over het voer. Op dit ogenblik gebruiken we als Vitaminen nog CVS( we zijn bezig met een ander merk), maar voor jullie is het zeer verstandig om als extra pure Vitamine D van Bert Brink er bij door te doen. Twee dagen per week Olympic MG Mix over het voer, 10 ml Colicontrol en een eetlepel MG mix over een kilo voer. Zodra de jongen uit komen verhogen naar drie dagen in de week.
-------------Wanneer de duiven broeden kun u eventueel medicatie geven, wel over het voer want door de koude drinken ze weinig, en krijgen ze te weinig medicatie binnen. Als u het toch door het water doet in de broedtijd dan de hoeveelheid medicatie tot twee de hoeveelheid geven naar gelang de temperatuur zakt en het drinken minder word. Dus voorkeur over het voer. Als medicatie misschien een rodinazole geel kuur van een goede duivenarts, maar zijn de duiven gezond dan is het beter zelfs geen medicatie te verstrekken.
Zodra de eerste jongen uitkomen het voer in een aantal dagen weer “versterken” naar Beyers kweek premium. Kweekvoer bevat veel ( plantaardige) eiwitten en dat zijn de bouwstenen voor de jonge duiven. Liefhebbers die tijdens de kweek matig of arm voer gebruiken zien dan terug in hun jongen, in de prestaties van deze jongen maar zelfs ook aan de prestaties als oude duif wanneer er gewerkt moet worden. Zodra de jongen overgaan van pap naar graan en dat is ongeveer als ze week oud zijn, de hoeveelheid voer sterk verhogen. Al er te weinig voer verstrekt word zullen sommige ouders alles proberen aan hun jongen te geven maar gaan dan zelf er aan onderdoor. Andere ouders houden hun deel zelf en dan heb je piepende slecht opkomende jongen, dus altijd veel en goed voer en dat is Beyers premium kweek. Over het voer hebben we besproken, door het water hebben we besproken. Heel belangrijk is ALTIJD verse Beute Bak verstrekken. Omdat het op onze hokken altijd heel ruim aanwezig is zullen ze zich niet overeten. Als u weinig Beute bak geeft, zullen ze alles pakken als het er staat, drinken dan wat meer en geven de jongen veel water en weinig graan en dan krijgen we natte mest.
Bij extreem natte bakken ofwel spuitende jongen( wat hier gelukkig niet voorkomt), de bak goed schoonmaken. Er kranten of karton in leggen, een rekje plaatsen( uit een tentoonstelling kooi) en daar de broedschaal op. Het water spuiten is dan niet over, maar wel makkelijker schoon te maken.
TIP 1. Wanneer u veel dunne poepers hebt dan wat meer Beute bak geven en misschien wat Electroboost in het water. Geen azijn gebruiken, geen sterke verzuring, geen zout, geen druivensuiker maar ook geen knoflook teentjes, of het is slecht voor een duif of het heeft geen zin. Een product als Belgasol van Belgica de Weerd helpt wel maar dat is zelfde soort product als Electroboost
TIP 2. Dun poepers bij weduwnaars zijn meestal de betere vliegers, kijk bij een dunschijter eerst of hij gezond is. Is dat het geval dan komt het dun schijten door stress of spanning, ze drinken hun krop vol en eten weinig( ze hebben er geen tijd voor, ze moeten jagen). En die jagers c.q. vechtersbazen zijn meest de betere vliegers. Op nest gaat het goed, zodra gescheiden komt het dunne poepen weer.
In de periode tussen afzetten jongen van de vliegduiven en de eerste vlucht heeft u de tijd om ze eventueel te enten.( al is het verstandiger dit ruim voor het koppelen te doen).
Licht voeren, dat wil zeggen hoofdzakelijk Beyers Recup, maar een beetje snoep en wat Beute korrelmix is goed. In principe is het in deze tijd een 30 gram per duif per dag. Dus de duivinnen krijgen 750 gram per dag( gerekend met 25 stuks), de doffers 600 gram gerekend naar 20 stuks. Maar soms is het te veel, je ziet het dan wel omdat er wat blijft liggen tot de andere dag, maar met extreme koude is het soms te weinig. In deze rustperiode tot aan de eerste maandag in maart mag de Olympic MG mix en LTW wat minder.
Vanaf de eerste maandag in Maart de vliegduiven 14 dagen achter elkaar LTW door het water En vanaf de eerste africhting vlucht van de afdeling begint het vaste schema.
Gelijk na de LTW kuur: 6 dagen Een antibiotica bij twijfel door het water, Een baytril product, het zelfde als ……. van dokter ……maar de helft goedkoper.
Zondag een ontsmetting door het water op dit ogenblik nog clean balance maar er komt misschien een vervanger de gehele dag.
Maandag, dinsdag en woensdag LTW door het water
Zondag en maandag Olympic MG Mix over het voer met Beute Lecithine olie( goed roeren en schudden)
Dinsdag Beute Yellow drops over het voer 30 druppels per kilo voer
Op woensdag een goede vitamine bij door de LTW in het drinkwater, nu eerst nog CVS, maar waarschijnlijk komt er een nog betere.
Op vrijdag ( bij 1 nacht mand) Levervitaal door het drinkwater. Bij twee nachten mand dus op donderdag. Dit is echt een wonderproduct, ik hoop het voor Maart zelf op de markt te brengen. Levervitaal ontgift de lever en geeft een enorme boost. Het mag alleen tijdens de vluchten gebruikt worden en maar 1 dag.
Zaterdags: bij thuiskomst schoon water of elektrolyten (electroboost) en als er tijd is alle duiven even een druppel Eye-drops in beide ogen.
Na de kuur met in principe geen medicatie meer geven. Het enige is dan tijdens de vluchten op zondag de natuurlijke ontsmetting bij voorkeur Clean Balance
Omdat we geen medicatie gebruiken( Tot de dokter iets vind ) werkt een eventuele Geelpil, Iets tegen de koppen of een injectie veel beter in het seizoen. Dus Geelpil, orni producten etc niet gebruiken tot de mooie vluchten.
VOEREN TIJDENS DE VLUCHTEN.
Vanaf de maandag voor de eerste vlucht( eerste keer in de container) gaan we beginnen met het voersysteem.
LET OP, DE EERSTE TWEE a DRIE VLUCHTEN WEINIG tot geen HENNEP/SNOEPZAAD en PINDA,S geven op zondag, maandag en dinsdag.
Er van uitgaan dat er dan nog 25 duivinnen zijn en 20 doffers.
Maandag na de ochtend training bij de duivinnen 500 gram Beyers Premium weduwschap in de gezamenlijke voerbak , dat is eigenlijk volle bak. Na een half uur alles wegpakken. Maandag avond het zelfde, dus 500 gram premium weduwschap en na 30 minuten alles wegpakken. Bij de doffers precies het zelfde, en om het makkelijk te houden ook 500 gram voer per keer. Weduwnaars maar ook de duivinnen voeren in een gezamenlijke voerbak, ik houd niet van potjes, en zeker niet van opgesloten duivinnen.
Dinsdag: precies het zelfde( gehele dag)
Woensdag ochtend precies het zelfde. Woensdag avond voeding 50% Beyers Premium weduwschap en 50% Beyers Elite enzymix Energie. Ook weer 500 gram, en ook weer na een 30 minuten wegpakken. Avonds na de maaltijd een handje per 10 duiven met snoepzaad/Hennep mix en 2/3 pinda’s per duif.
Donderdag ochtend 500 gram Beyers Elite Enzymix energie voor zowel doffers als duivinnen. Na een half uur weg pakken. Donderdag avond als het kan na een training :700 gram per hok dus voor doffers en duivinnen Beyers Elite Enzymix Energie. Maar nu het restant niet weg pakken ! Donderdag avond nog wat snoepzaad en hennep geven maar geen pinda’s meer.( op donderdag nooit pinda`s geven) . vrijdag ochtend tegen 10/12.00 uur als er nog wat ligt het restant wegpakken. Is het vrijdag ochtend( vroeg rond 09.00 uur) reeds op dan mogen ze nog een klein beetje. Maar in principe niets.
Zaterdag bij thuiskomst vers water, graag met elektrolyten(Boost)
Het voer is reeds in de ochtend gereed gemaakt Bij een pittige vlucht zit er gelijk Olympic Mg mix over het voer, wat een mengeling van Beyers Premium Wedwschap, wat snoepzaad wat hennep en wat Beute korrels. Een kleine hoeveelheid voer in bak doen, de thuiskomers kunnen eten maar niet alles opeten. Wanneer ongeveer de helft van de duiven terug is vul je het voer weer aan. De snoepzaad en hennep kun je ook in de broedbakken leggen, Binnen rammelen met de pinda bus, en wat pinda’s bij het in het hok gooien als beloning. Graag rond 18.00 uur alles wegpakken.
Zondag Ontsmetting door het water en 35/40 gram Beyers recup per duif als maaltijd dus 24 duivinnen is 24 x 35 gram is 840 gram en bij de doffers 20 x 35 gram is 700 gram met daarover Olympic mg mix met lectine olie, Zondags 1 keer voeren en dan met gezin op pad
Wanneer de vluchten verder gaan komt de hennep, en snoepzaad wat vaker en meer op het menu. Ook de pinda`s gaan in aantal omhoog en dan ook op maandag en dinsdag
Bij twee nachten mand de duiven op woensdag of donderdag een Herstel Power capsule en een powerpill opsteken( 1 van beide per duif)
Op de dag van inmanden de duiven nooit los laten, niet met 1 nacht mand maar ook niet met 2 nachten mand.
Wanneer de duiven reeds op donderdag in de mand gaan, dan in de ochtend volle bak voer geven, ze eten maar zoveel als ze willen, hoeft ook niet te worden weggepakt.
TIP: Altijd tonen ! ook reeds op de training vluchten van de afdeling. Ik draai de motivatie bakjes om, daar in staat reeds de broedschaal. Dan gaat de schuifdeur open en de duivinnen vliegen naar binnen. De eerste keren moet je soms nog een paar duivinnen in de bak zetten maar de meesten vliegen er zelf wel in. Bakken dicht doen en het koppel een 30 minuten laten doen wat ze willen(opgesloten). Bij het pakken van de duiven doe ik het koppel voor koppel, dus beide duiven tegelijk uit de broedbak.
Er komen vast vragen, sommigen beantwoord ik graag