Systeem Beute Duivenproducten 2022


HET NIEUWE BEUTE SCHEMA 2022

Veel liefhebbers hebben graag een systeem wat ze als leidraad kunnen gebruiken.
Het Beute systeem is voor 2022 hier en daar weer aangepast, stilstaan is achteruit gaan.
 
U kunt dit systeem natuurlijk ook als richtlijn gebruiken, als u bijvoorbeeld geen eendaagse fond vluchten speelt, past u het iets aan. En er zijn misschien supplementen waar u al een ander product voor heeft. Zie het dan als een leidraad.

We gaan  hier uit van een koppel datum van de vliegers tussen 1 en 31 december( wij dit seizoen op 24 December en op 2 Januari in de avond hadden alle koppels een ei of eieren). Maar natuurlijk kunt u het hier en daar aanpassen aan uw koppeldatum.
Er van uitgaande dat uw duiven uitermate gezond aan de start komen, en dan bedoel ik alle duiven. En dat u ze een top verzorging geeft, regelmatig een badje, goed voer en aandacht. Een bad is erg belangrijk ! zelfs met vorst. Goed voer natuurlijk ook, mega belangrijk, en dan niet zo zeer de samenstelling( omdat we ruim voeren maakt een duif zijn eigen samenstelling) maar de kwaliteit van de granen en zaden !
 
In de weken tot maandag 7 maart( in principe de maandag na de voorjaarsbeurs is voor mij het begin van het vliegseizoen) krijgen alle duiven twee a drie keer per week wat Olympic MG Mix over het voer, dit is een geweldige mix van dierlijke eiwitten, vitaminen, calcium en magnesium en wordt door veel top spelers gezien als het beste voedingssupplement ooit. Ik vind het heel belangrijk dat de duiven dit ook krijgen in de rui, rust en kweektijd. ( hoedt u voor namaak)
Uw duiven moeten in de zomer top prestaties leveren, maar daar moet een duif wel al in de rui, kweek en rusttijd naar toe werken. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat ook mijn kweekduiven de zelfde optimale verzorging krijgen. U wilt goede duiven kweken, maar dat kan alleen met goede, gezonde en in topvorm verkerende ouder dieren.
Olympic MG mix is dus een supplement voor 52 weken per jaar. Het aanplakken van de MG Mix kan op diverse manieren, in de vlieg periode het beste met Beute Lecithine olie voor de extra energie. In de rui, rust en of kweek periode kan het ook prima met Beute Colicontrol dat is gelijk een “mooie mest gever”. Als u de Colicontrol gebruikt als aanplak middel voor de MG Mix neem dan 7 tot 10 ml per kilo voer en maak het ruim van te voren vast klaar( droog eten ze het natuurlijk veel beter)
In deze periode tot 7 Maart geeft u de duiven ook twee a drie keer per week LTW ( Luchtwegen, Training lust en Weerstand) door het water, op èèn van die drie dagen voegt u er BEVISOL aan toe. De duiven drinken de LTW graag, ook tegelijk met Bevisol.
 
Qua voer geeft u een goede samenstelling passende bij het seizoen, en ik bedoel dan in de rui, winter en kweektijd. Bij ons op de hokken is het altijd Beyers. Ik heb andere merken geprobeerd maar kwam altijd terug op het Beyers voer.  Voeding is voor mij heel belangrijk en dan bedoel ik niet zo zeer de samenstelling (want ik geef ruim, dus kan de duif zelf kiezen), maar vooral de kwaliteit van de zaden en granen en de versheid er van. Bij ons kregen de duiven in de rui Premium Rui, een week voor het koppelen ga ik over op 50% Rui en 50% premium kweek.
In de rui tijd voer ik maar eenmaal daags.
Iedere dag krijgen de duiven een 10% Beute korrelmix door het voer(Emmers van DHP) en natuurlijk iedere dag wat verse Beutebak. Maar ook deze korrelmix en mineralenmix krijgen ze het gehele jaar. Zoals reeds eerder gezegd: Duiven verzorg je 52 weken per jaar goed.

U heeft in het voorgaande reeds kunnen lezen over het geven van een bad, ik vind dat dit minstens
1 maal per week hoort. En door het water steeds wat Beute Badzout, dat geeft zachte pluim, frisse koppen en luis is er niet gek op.
Zorg dat de duiven voor de vluchten heel goed schoon zijn, in samenspraak met uw duiven arts. Natuurlijk kunt u het ook zelf, met enige kennis van zaken, maar verstandiger is met uw duiven arts. En we hebben gelukkig in ons land en Belgie goede en zeer goede dierenartsen


Op maandag 7 maart begint u met het verstrekken van 14/21 dagen achter elkaar LTW door het water.
Deze zelfde datum( 7 Maart) begint u ook met het verstrekken van Olympic MG over het voer op maandag en dinsdag( of zondag en maandag). Tot enkele jaren geleden was het bij de meesten onder ons MG mix op maandag en woensdag, maar diverse liefhebbers hadden zeer goede resultaten en een goed gevoel bij het geven van MG mix geven op zondag en maandag, of maandag en dinsdag daarom deze aanpassing( hoeft natuurlijk niet).
De MG mix gaat u vanaf deze datum steeds aanplakken met Beute Lecithine olie.  Het flesje even onder de warme kraan, daarna flesje openen, met een roer staafje goed over de bodem gaan ( de lecithine zit onderin en is vrij dik), hierna het dopje er weer op, goed schudden en klaar voor gebruik. Een dunnere lecithine is te verkrijgen maar mindere kwaliteit dus die gebruiken we niet. ( NEEM DE TIJD VOOR DEZE LECITHINE OLIE, DE DUIVEN BETALEN HET TERUG IN PRESTATIES)
Vanaf wederom de zelfde datum (7 Maart) geeft u op dinsdag of woensdag de BEVISOL vitaminen gezamenlijk met de  LTW.
 
De LTW gaat dus in het water van 7 tot en met 17 maart( bij de vliegduiven natuurlijk, het restant mag de volgende dag wel naar de jongen of kwekers). Hierna geeft u de vliegers van 18 maart tot en met 24 maart een 6 dagen kuur met Beute Pigeon-Balance. In het weekje Pigeon-Balance houden de MG mix, Olie en Bevisol gewoon hun vaste schema.
 
Vanaf maandag de 28e maart begint dan het vaste schema. (Wanneer we later beginnen, kunt u het gewoon opschuiven, hier hou ik de datum aan, ongeacht later beginnen)
 

 • Maandag
  LTW door het water. Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie
 • Dinsdag
  LTW door het water. Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie en de vliegers een Yellow drop in de neus.
 • Woensdag
  LTW door het water tezamen met Bevisol (Vloeibare vitaminen)
 • Donderdag
  Schoon water
 • Vrijdag
  Schoon water.
 • Zaterdag
  Electroboost door het water gelijk bij thuiskomst
 • Zondag
  Pigeon-Balance door het water

Wanneer duiven reeds op donderdag in de mand gaan( vlucht op zaterdag) op woensdag avond en donderdag bij het inzetten een Beute Support Capsule en een Beconval Pil opsteken.

Wanneer duiven een vlucht hebben die eerder ingezet worden bijvoorbeeld op Dinsdag dan op zondag, maandag en dinsdag een Beute Support Capsule en Beconval Pil opsteken

En iedere keer wanneer duiven echt vermoeid thuiskomen ook een Beute Support Capsule opsteken.

Iedere week de vliegduiven een Yellow-drop in beide neusgaten is een zeer goede en natuurlijke methode tegen het geel, slijm en schimmel

Bij warme, droge periodes is het verstandig de duiven één a twee keer per week te druppelen in de ogen met Beute Oog & Neus druppels

Heel belangrijk voor mij is dat de duiven schone koppen/luchtwegen  hebben, dus eerst samen met uw duivenarts kijken of er problemen zijn( ruim voor de vluchten) en daarna zo weinig mogelijk medicatie toedienen. Pigeon-Balance en vooral de LTW kunnen u daarbij helpen.

Ook het Beute badzout kan daar een goede werking in hebben zo ook de Beute oog en neus druppels. Schone koppen geeft betere oriëntatie daardoor een kortere weg naar huis.

DE WEG NAAR DE TOP: INZET, GOEDE DUIVEN, GEZONDHEID, EEN GOED HOK en BEUTE PRODUCTEN
 
 
Het echte schema gaat beginnen op de maandag voor de eerste vlucht (eerste keer in container): In 2022 is dat op maandag de 11 april ( als de eerste vlucht op de 16e April is). Voor de Belgische spelers aanmerkelijk eerder, u kunt het schema naar voren halen)

Maandag LTW door het water en Olympic MG mix over het voer, aangeplakt met lecithine olie. Deze lecithine olie zet je een paar minuten in heet water of onder de hete kraan, maakt dan het flesje open en ga met een roerstaafje of iets dergelijks over de bodem , de lecithine is dik en die  moet door de olie. Dan het dopje er weer op en goed schudden en daarna gebruiken.  Over een kilo voer gaat de Lecithine olie en MG Mix zoals aangegeven. Ik maak het de avond van te voren klaar. En je geeft het beide maaltijden.
Het voer voor de ochtend en avond maaltijd is het zelfde, beide keren Premium weduwschap van Beyers en dat na het trainen een 30 minuten ter beschikking stellen zoveel ze lusten. Na de ochtend training zet u het klaar in de gezamenlijke etensbak en na een half uur pakt u het restant weg. Duiven die er niet in willen krijgen niets.   Na de avond training ook weer de zelfde hoeveelheid geven en weer we pakken na 30 minuten.  Tussen de middag of rond 20.00 uur in de avond een beetje snoepzaad/hennep ongeveer 5 gram per duif. U kunt naar eigen wens de snoepzaad/hennep mengeling minder en of meer geven naar gelang de week.

Dinsdag wederom LTW door het water.  Het voer gelijk aan de maandag(maar dan zonder de MG Mix) en dus ook nu het restant na 30 minuten weg pakken. Ook het snoepzaad/hennep is het zelfde als de maandag.              Een paar pinda’s mogen best bij het binnen roepen.

Woensdag Wederom LTW door het drinkwater, maar dit keer met de Bevisol. Na de ochtend training net als bij de maandag en dinsdag de premium weduwschap van Beyers en ook weer na 30 minuten weg pakken. Een paar pindaatjes en wat snoepzaad/hennep mag tussen de middag of rond 20.00 uur in de avond.                               De avondmaaltijd op woensdag is ook premium weduwschap van Beyers maar met ongeveer een 25% Beyers elite enzymix energie.  En weer een half uur laten eten en dan weg pakken.Woensdag avond geeft u de laatste pinda,s van de week als u op zaterdag speelt)

Donderdag Na de ochtend training een zelfde hoeveelheid voer als de andere dagen maar nu Beyers Elite Enzymix energie, wederom na een half uurtje alles wegpakken. Een beetje snoepzaad/hennep al extraatje is goed op donderdag maar geen pinda’s.  Pinda’s niet meer op donderdag dus, door de slechte vertering.              Donderdagavond na de training krijgen ze wederom Elite Enzymix Energie, maar donderdag avond pakken we niks weg, we laten het staan, het restant mogen ze vrijdag ochtend nog opeten.

Vrijdag Het restant opeten van donderdagavond, rond 10.00 uur weg pakken als er nog wat ligt, bij erge honger mogen ze dan tegen 12.00 uur nog wat snoepzaad/hennep ( maar erge honger hebben ze niet hoor) . De duiven op de dag van inmanden nooit laten trainen. Op de inkorfavond altijd tonen, broedschaal er in zetten, of nog beter het broedkistje(motivatie-kistje) omdraaien waar de schaal in staat. Dan de duivinnen er bij en het koppel opsluiten in de broedbak. Tussen 30 en 60 minuten mag het koppel blijven zitten in de broedbak voordat je ze pakt.

Zaterdag de dag van thuiskomst, Electroboost door het drinkwater en volle bak Beyers Premium Weduwschap. Dat voer laten staan tot ongeveer 18.00 uur zaterdag avond, dan alles weg pakken. Beetje snoepzaad en een paar pinda’s aan de thuiskomende duif geven in zijn bak . Op zaterdag na thuiskomst de duiven druppelen in de oogjes met eyedrops. En er mag ook een yellow drop in de neus gegeven worden, als je het zaterdag doet hoeven ze het niet op dinsdag. De oog/neus druppels en de Yellow drops zijn een extra, als u er tijd voor heeft, en lichamelijk in staat om het te doen is het goed, heel goed. Maar pas het aan , is het voor u niet mogelijk, doe het dan ook niet !

Zondag In de ochtend 40 gram voer  per duif gereed maken, Beyers Elite Enzymix recup, en op dat voer Olympic MG Mix met lecithine olie. In het drinkwater Pigeon-Balance. De duiven hoeven niet los op zondag( mag wel). Op zondag is het wel goed een bad te geven. Het tweede badje per week mag maandag, dinsdag of woensdag
 
Het systeem vitesse en midfond is steeds het zelfde.
Alleen wanneer de duiven op donderdag in de mand gaan voor 2 nachten dan die dag NIET laten trainen. En ongeveer de hele hoeveelheid voer die u ook op andere donderdagen geeft, doe je nu reeds gelijk in de ochtend  ! Het blijft de gehele dag staan ! Dan overeten ze zich niet en hebben ze op vrijdag in de auto wel weer trek.       Op deze donderdag avond bij het inzetten een Support Capsule opsteken en een Beconval pil.
 
Als u op donderdag inmand voor de eendaagse fond ook NIET LATEN TRAINEN die dag
Het systeem het zelfde alleen doet u op de zondag vooraf gaande op die vlucht geen Recup op zondag maar ook gewoon weduwschapsvoer. Ook op de donderdag inzetten eendaagse fond een Support Capsule opsteken en een Beconval-pil.
 
Als u een deel inzet op de eendaagse fond en enkele op de vrijdag avond Vitesse inzet: U toont alles op donderdag, en na het pakken van de eendaagse fondploeg de rest weer scheiden en de bakken dicht van de ingezette duiven. Op vrijdag mag de rest het restant eten van donderdag, ook dan niet los laten. U  hoeft de duiven niet nog een keer te tonen, al mag het wel, dat is uw eigen keuze.
 
Iedere dag verse Beute bak geven, alleen op de dag van inmanden NIET!
 
- Trainen in het begin 1 later 2 x daags(indien mogelijk)
- Na een week of vijf is het goed eens een droogontsmetter rookblokje te gebruiken, liefst op zaterdag of zondag avond, de duiven in het hok laten zitten( niet onder de 18 graden gebruiken).
- Gezonde duiven kunnen veel aan, wees niet te bang om ze te spelen.  - Duivinnen kunnen bij goede verzorging, supplementen en begeleiding in principe elke week mee, ook jaarlingen. Doffers zijn soms toe aan een weekje rust.
 
-Je hoort wel eens: Mijn doffers eten niet….. Ze eten altijd, laat ze de keuze, geef ze wat extra snoepzaad, hennep of pinda’s indien u het nodig acht.
- Laat de zon toe op uw hok, was enkele weken voor de eerste vlucht lekker de ramen en doe dat gerust halverwege het seizoen nog een keer. Ramen dicht gekalkt, afgeplakt of gordijnen is van een andere tijd. Zon is Leven, zon is vorm.
- Als u zelf in het hok gaat zitten moet u zich lekker voelen dan is het voor de duiven ook lekker, voelt u tocht, trek of stinkt het, dan zit u niet lekker….. dus uw duiven ook niet.
 
Bij vragen stuur gerust een mailtje Beute_zn@hotmail.com
 
Geef even door aan uw voer-boer ( waar u uw voer koopt) dat alle Beute producten te bestellen zijn bij DHP Cultura, bij ons hier in Wilhelminaoord maar ook bij de diverse groothandels
 
Geniet van het seizoen

 • Basis Beute Systeem

  Systeem, iedere week worden de duiven "terug zuiver gezet" en in combinatie met de Yellow drops, helemaal geel, slijm en schimmelvrij
  • U kunt dit schema met de BEUTE OPSTARTKUUR altijd doen !, dus begint u later door omstandigheden, of speelt u later pas voluit(Marathon), of denk u pas na enkele weken spel, ik ga maar met dat Beute systeem beginnen, HET KAN Op de eerst maandag in maart beginnen we met het Beute Schema. Er gaat dan 14 tot 21 dagen lang, iedere dag LTW in het water.Na deze 14/21 dagen LTW gaat er een 6 tal dagen Pigeon Balance door het water. Iedere dag vers gemaakt, het restant kunt u de andere dag rustig aan de jongen geven. U heeft zo een opstart periode voor de vluchten van maximaal 27 dagen. LTW zorgt voor frisse koppen, schone luchtwegen en de training zal explosief toenemen. Wanneer u een kleine koppel duiven heeft, maak dan geen volle drinkpotten, maar maak het per liter klaar. Dan is het steeds lekker fris en drinken de duiven het graag. Ook als ze nog op nest zitten en/of jongen hebben.(Maar restant gaat bij mij naar de jonge duiven). Vanaf nu ook reeds beginnen met iedere woensdag Bevisol te verstrekken door de LTW
  • Na de eerste 21 opstartkuur dagen gaan we terug naar 3 dagen per week LTW  in het water. Steeds op maandag, dinsdag en woensdag het gehele seizoen lang. Al zijn er ook zeer goede resultaten van liefhebbers die iedere dag, 365 dagen per jaar LTW door het water geven.
  • Vanaf de eerste maandag in maart beginnen we ook met de structuur van het schema: elke maandag en dinsdag Olympic MG Mix met Lecithine olie over het voer.( ook dit kan gerust later, zodra u er klaar voor bent kunt u er mee beginnen)
  • Vanaf de opleervluchten (de duiven gaan de container in) elke zaterdag  Electroboost door het water. Electroboost bevat de beste elektolyten ter wereld en zorgt ervoor dat uw duiven in no-time weer paraat zijn. En  op de zondag Pigeon Balance door het water. De Pigeon Balance is extreem belangrijk gebleken in het Beute systeem
 • Na de opstart kuur  beginnen we ook met het verstrekken van èèn dag in de week Bevisol, misschien wel de beste vitaminen voor duiven. In het systeem voor 2021 was het gebruik van Bevisol iets verplaatst,  liever op dinsdag of woensdag door de LTW. U ziet dat alle producten van het Beute systeem door elkaar kunnen, ze hebben geen negatieve werking op elkaar
 • Als u uitgaat van duiven die op natuurlijke wijze gezond worden gehouden, dan werkt een eventuele noodzakelijke medicatie vaak extra goed vanwege de verhoogde weerstand en conditie van de duiven door het gebruikt van Beute Duivenproducten. Geeft u dan in de week van een belangrijke vlucht eens een goede geel pil dan heeft het een zeer goed effect op de prestaties
 • Vanaf de eerste vlucht geef ik de duiven bij het inmanden Beute Eye Drops. Als ik de doffer en duivin uit hun broedbak haal voor het inkorven, druppel ik in beide ogen 1 druppel. Je ziet dan onmiddellijk of een duif schoon is in het koppie, de druppel zakt dan meteen weg. Indien het een week niet wegtrekt, zorgt het druppelen voor het schoonspoelen van het systeem en is de duif de andere week weer schoon. In dat geval ook bij thuiskomst druppelen!
 • Indien de duiven vermoeid of zelfs (veel) te laat thuiskomen, dan een Support Capsule geven. Als de duiven twee nachten in de mand zitten, geef ik bij het inmanden ook een Support Capsule; bij 1 nacht doe ik dat niet. De nieuwe Beconval pills die afgelopen jaren getest zijn geeft u vooral bij zwaardere vluchten en dan tesamen met de Herstel-Power capsules, als u op donderdag in gaat manden mag u de Power-pills ook gewoon op dinsdag, woensdag en donderdag geven aan de duiven die mee gaan.( maar meestal is twee dagen genoeg gebleken, het testhok Embregts-Teunis kwam ook tot de conclusie dat twee dagen genoeg is om ze laten bollen)
 • Wanneer oude duiven dunne mest hebben, of jonge duiven darm problemen gelijk Colicontrol over het voer. Op het flesje staat 1 ml, maar bij problemen of wanneer u gelijk Olympic MG Mix gebruikt mag dit best naar 3,4 of zelfs 10 ml. Erg lekker vinden ze het in het begin niet. Maar wanneer duiven het in de nesten van hun ouders reeds Colicontrol over het voer krijgen vinden ze het later heerlijk
 • De duiven krijgen iedere dag, het gehele jaar door, een hand vol mineralen (per 10 duiven) uit de Beute Bak, behalve op vrijdag tijdens de vluchten. Daarnaast bestaat 10% van het dagelijse voer uit de Beute Korrelmix. De Beute Bak en Korrelmix zijn via de reguliere duivenvoederwinkels verkrijgbaar.
 • In het Beute systeem is het geven van een bad erg belangrijk, en dan twee keer per week bij alle duiven, jong en oud vliegers of kwekers. Door het badwater gaat Beute Badzout, dat geeft frisse koppen en een zacht verenpak
 • Olympic MG Mix is een combinatie eiwitten, vitamines, mineralen etc
 • Alle weken buiten het vliegseizoen, rui-, kweek- en rusttijd:
  • Na het vliegseizoen een volle week Pigeon Balance door het water en daarna weer het schema volgen.
  • Om de dag LTW door het water.
  • 2 à 3 maal per week Olympic MG Mix samen Beute Lecithine Olie over het voer.
  • Tijdens de kweek op de eitjes een volle week Pigeon Balance door het water en daarna weer het schema volgen.
 • Darmproblemen, dunne mest of colliverschijnselen: direct Colicontrol over het voer. Kan ook bij duiven op het nest.Door het water kan en mag het ook.
 • Met de jonge duiven hebben we zelf in 2019, 2020 en 2021 de duiven iedere week in beide neusgaten een Yellow Drop gedaan( steeds begin van de week), of we daarom de beste jonge duif van Nederland( 2019) hadden weet ik niet, maar met tientallen eerste prijzen met de jongen was het zeker goed. Deze gele druppels bestaan al tientallen jaren, door Arnold Beute werden ze in de jaren 70 reeds ingezet. Als de duiven voor de vluchten schoon zijn van het Geel en u doet bij alle vliegduiven iedere week de druppels in de neus( kan ook in de bek of over het voer) dan blijven ze in bijna alle gevallen geel vrij. PAS OP MET VLEKKEN 

  
OVERZICHT BEUTE SCHEMA:

   Electro
 Boost
 Pigeon Balance  LTW
 
 Olympic
 MG Mix
 Lecithine
 Olie
 Beconval en Support Caps  Eye
 Drops
Maandag     x x x    
Dinsdag     x           x           x    
Woensdag     x       eventueel  
Donderdag           x x
Vrijdag              
Zaterdag x           eventueel  
Zondag   x          

 
Iedere dag behalve vrijdag Beute Bak en Beute Korrelmix
 

begin van de week Yellow drops in beide neusgaten
Indien noodzakelijk Colicontrol verstrekken